Belleville – den vackra staden i staden

Belleville är en historisk och charmig stadsdel i nordöstra Paris, i det 20:e arrondissementet. Kika på utsikten, ät god mat och förundras över den mångkulturella konstscenen.

Belleville i Paris

Stadsdelen Belleville är, precis som Montmartre, belägen på och runt en kulle. Belleville är, efter Montmartre, den näst högsta punkten i Paris. Det gör naturligtvis att utsikten är storslagen och perfekt för en dagsutflykt.

Belleville är inte som alla andra

Till skillnad från många andra stadsdelar i Paris var Belleville en oberoende kommun under väldigt lång tid. Först under 1860-talet blev stadsdelen inkorporerad i Paris på riktigt.

Belleville var en gång i tiden vad man skulle kunna kalla för ett arbetarklasskvarter. Över tid har stadsdelen förändrats och idag har det utvecklats till att bli ett av Paris mest mångkulturella områden.

Här blandas olika kulturer från Europa, Asien och Afrika, för att nämna några.

I Belleville finns ett av Paris totalt två China Towns – det andra hittar du i det 13:e arrondissementet. Sedan 1980-talet har en stark kinesisk kultur fått sitt fäste här och man kan nu god äta kinesisk mat lite på många restauranger i området.

Prova exempelvis Krung Thep på 93 Rue Julien Lacroix. Föredrar du att handla själv kan du gå till Les Halles D’Asie på 19 Rue de Belleville.

Längs med Boulevard de Belleville är det varje tisdag och fredag marknadsdagar. Här säljs bland annat lokalt odlade och producerade produkter från Île-de-France, regionen där Paris ligger.

» Boka en guidad matvandring i Belleville

En konstnärlig stadsdel

Belleville har varit – och är fortfarande – en väldigt fattig del av Paris där utvecklingen gått långsamt och väldigt få renoveringar har gjorts.

Men i gengäld får du besöka en anrik stadsdel med många traditioner; En stadsdel där man fortfarande hittar spelande musikanter på gatorna och folk som slänger pengar ner till dem från sina balkonger ovanför.

Genom tiderna har åtskilliga konstnärer och artister bott i någon av de många lägenheter som finns i stadsdelen. Området har länge varit känt för sina låga hyror och en högre acceptans för olika livsstilar och kulturer.

Här är bland andra den världskända sångerskan Edith Piaf uppvuxen. Det ryktas att hon föddes under en gatlykta på 72 Rue de Belleville.

Idag är Belleville ett känt gatukonstområde i Paris och har varit det ungefär sedan början av 1980-talet. Sakta men säkert har stadsdelen närmast förvandlats till ett konstgalleri i det fria och är ett välkänt fäste för den urbana konstscenen.

» Boka en guidad gatukonstvandring

En vacker vy, en vacker stad

Belleville betyder bokstavligen ”vacker stad” och har troligtvis fått sitt namn från den fantastiska utsikt, belle vue, man har över staden härifrån. Om du besöker denna del av Paris, se då till att göra ett besök i Parc de Belleville – och särskilt terrassen som du hittar högst upp.

Belägen på själva kullen som stadsdelen ligger på är panoramat minst sagt fantastiskt. Men det är inte bara vyn som är vacker, utan även parken i sig är enastående.

Parc de Belleville är den högst belägna parken i Paris och reser sig 108 meter över havet. Här finns 1200 träd och buskar och en gräsyta på 1000 kvadratmeter. För den som reser med barn finns det i Parc de Belleville också en lekplats, utomhusteater och pingisbord.

Under medeltiden använde religiösa samfund sig av marken för att bland annat odla vindruvor. Under mitten av 1700-talet gjorde man vin av Bellevilledruvorna, Piquette. Men det blev aldrig särskilt bra och idag använder man sig av ordet Piquette för att helt enkelt beskriva ett dåligt vin.

Trädgårdsmästarna i parken förbereder blombäddarna två år i förväg för att få till de bästa förutsättningarna för den årliga uppsättningen av blommor. Parken har även en vattenfallsfontän på 100 meter, vilket gör den till den längsta i Paris.

Råkar du befinna dig i Paris i september – och gillar blommor – är Parc de Belleville också platsen för blomtävlingen Concurs des Décorations Florales Estivales, som äger rum årligen.

Om du inte är så intresserad av blommor, har parken även ett litet museum högst upp. Det heter Maison de l’Air och handlar om klimat och luftföroreningar.

(Senast uppdaterad 2019-12-05.)