Belleville

Belleville är ett äldre område, lokaliserat till största del i 20e arrondissementet, i nordöstra delen av Paris. Belleville betyder bokstavligen ”vacker stad” och har troligtvis fått sitt namn från den fantastiska utsikt, belle vue, man har över staden som är placerad på och kring Paris näst högsta punkt.

Fram till 1860 var Belleville en oberoende kommun i Paris. Detta var en gång i tiden arbetarklassens kvarter, men har utvecklats till att bli ett av Paris mest mångkulturella områden. Här blandas olika kulturer och folkslag från både Europa, Asien och Afrika. Det har varit, och är fortfarande en väldigt fattig del av Paris, där utvecklingen gått långsam och väldigt få renoveringar har gjorts. I gengäld är det en stadsdel med många traditioner, där man fortfarande hittar spelande musikanter på gatorna som folk slänger pengar till från balkongerna ovanför.

Genom tiderna har åtskilliga konstnärer och artister bott inhysta i någon av de många studios som finns i stadsdelen. Belleville var nämligen känt för sina låga hyror och en högre acceptans för olika livsstilar och kulturer. Här är bland andra sångerskan Edith Piaf uppvuxen, och det sägs att hon föddes under en gatlykta på 72 Rue de Belleville.

I Belleville finns ett av Paris två China towns. Sedan 80-talet har en stark kinesisk kultur fått sitt fäste här, och man kan nu äta äkta kinesisk mat på någon av de många restaurangerna i området. Prova exempelvis Krung Thep på 93 rue Julien Lacroix. Föredrar du att handla själv bör du gå till Les Halles D’Asie på 19 rue de Belleville.

Längs Boulevard de Belleville är det varje tisdag och fredag marknadsdagar. Här säljs bland andra lokalt odlade produkter från Île-de-France. Om du besöker denna del av Paris, gör då ett besök i Parc de Belleville. Här finns en av de högsta punkterna i Paris, och utsikten är därför fantastisk.

Adress: 13 Rue du Tunnel 75019 Paris, France