Montmartre – en av Paris mest älskade stadsdelar

Montmartre är själva definitionen av Paris. Här finns dekadenta kabarébarer, Moulin Rouge, konstnärstorg, Sacré-Cœur och pittoreska kullerstensgator med mängder av kaféer. Missa för all del inte Montmartre!

Montmartre i Paris

En av Paris mest älskade stadsdelar är Montmartre, som ligger i 18:e arrondissementet i Paris norra delar. Området är döpt efter kullen Montmartre, vilket även är Paris högsta punkt med sina hela 130 meter över havet.

I detta område tillbringar du med fördel en hel dag – och för de som vill finns även natten till godo.

Sacré-Cœur tronar på toppen

Namnet Montmartre kan översättas med ”martyrernas berg” (Mont des Martyrs), uppkallat efter den franska biskopen och martyren Sankt Dionysius, på franska Saint Denis, som mördades på platsen år 262.

Hela stadsdelen är belägen på själva kullen, vilket gör miljöerna i Montmartre extra mysiga att vandra runt i.

I Montmartres centrum, högst upp på kullen, står den vita basilikan Sacré-Cœur. Detta romersk-katolska landmärke är tillägnad Jesu heliga hjärta, vilket också är vad basilikan är namngiven efter.

Denna imponerande byggnad byggdes mellan år 1874 och 1914, vilket stundtals mötte stort motstånd från folket. Idag innehåller den mer än 500 statyer och är en av världens mest kända basilika.

» Boka biljett till en guidad tur där Sacré-Cœur ingår

Konst och kultur i Montmartre

Montmartre har sedan 1800-talet varit hemvist för flertalet kända konstnärer och artister som jobbade och hämtade inspiration i området. Bland dem finns Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Henri Matisse, för att nämna några.

På torget i Montmartre, Place du Tertre, finns än idag åtskilliga konstnärer som livnär sig på att sälja sina tavlor och måla porträtt.

Från 1600-talet fram till det första världskriget var detta platsen där alla konstnärer, musiker, poeter och andra artister samlades för att bli sedda och hörda.

Tack vare stadsdelens utformning finns det här även en bergbana, som blev uppförd så tidigt som år 1900.

Montmartres bergbana är en så kallad automatisk bergbana och har genomgått en hel del ombyggnationer genom åren. Vill du få en unik vy över Montmartre så är en tur i bergbanan ett självklart val.

Montmartre är ett mycket älskvärt ställe i Paris med sina kullerstensgator, pittoreska hus och caféer. Gatorna är kantade av uteserveringar, restauranger och barer, det är bara att slå sig ner – stämningen är oslagbar!

» Boka biljett till en guidad tur runtom Montmartre

Nattliv och Moulin Rouge

Men Montmartre är inte bara en plats för mat och dryck, konst och kultur. Nej, denna del av Paris är även välkänt för sitt rika nattliv.

Den mest berömda nattklubben i området är omtalade Moulin Rouge, en teater känd för sina shower med lättklädda kvinnor på 1890-talet. Här visas storslagna shower i sprakande färger och kostymer med sång och dans framfört av flera hundra artister.

Det mest kända dansnumret är cancan, vilken faktiskt ursprungligen börjae dansas på Moulin Rouge vid förra sekelskiftet. Teatern är belägen i Pigalle, ett område i de södra delarna av Montmartre.

Pigalle är även allmänt känt som sexkvarteren. Här finns både erotiska klubbar och butiker, vilket brukar locka en hel del besökare till kvarteren.

En annan omtalad plats i Montmartre är kabarékrogen Lapin Agile, som har funnits sedan någon gång runt år 1860.

Först var Lapin Agile döpt till Au rendez-vous des voleur och ungefär tjugo år senare blev krogen känd som Cabaret des Assassins. Kabarékrogen är känd bland lokalbefolkningen.

» Boka biljett till Moulin Rouge plus båttur på Seine och champagne

Guidade turer och upplevelser i Montmartre

Det finns många sätt att uppleva Montmartre på. Att strosa runt på egen hand är inte alls dumt, men att uppleva stadsdelen på en guidad tur ger nya dimensioner.

Här nedanför finns några alternativ från vår partner Get Your Guide. Boka snabbt och säkert på nätet.

 

(Senast uppdaterad 2019-11-12)