Kommunikationer i Paris – så reser du med kollektivtrafik i staden

Att ta sig fram i Paris är inga problem – om man vet hur man ska göra. Vi har samlat information om kommunikationer i Paris, så att du ska kunna resa i lugn och ro.

Resa i Paris

Eftersom att Paris är en kompakt men samtidigt väldigt stor stad, är det bra att veta hur man lättast tar sig från punkt A till punkt B.

Här berättar vi hur det fungerar med kommunikationer i Paris. Det finns många sätt att ta sig fram och vi har samlat några av de bästa alternativen.

Biljetter – hur funkar det?

Biljetter till tunnelbanan kan du köpa på stationen. De gäller inte sällan även på buss och tåg (inom vissa zoner – se till att ha kollat upp det innan!).

Det går bra att köpa en ny biljett varje gång du ska åka men ska du åka mycket kan vi tipsa om en remsa med totalt 10 stycken biljetter, vilket ger ett billigare totalpris. Fråga efter ”un carnet”.

Det bästa alternativet är dock att utnyttja kortet Paris City Pass, vilket du köper online. Paris City Pass gäller på bussar, tunnelbanan och vissa tåg. Dessutom får du tillträde till över 60 stycken sevärdheter, museer och attraktioner runtom Paris.

» Köp ett Paris City Pass 2–6 dagar

Tänk på att spara din biljett under hela resan, kontroller är nämligen frekvent förekommande. Fransmännen tar sina biljetter på allvar och om du inte kan uppvisa en giltig biljett finns det risk för både böter och ett besök hos polisen.

Kommunikationer i Paris
– hur tar man sig fram i staden?

I Paris finns det många alternativ att ta sig fram på: tunnelbanan, bussen, cykel och taxi, bara för att nämna några.

Tunnelbanan i Paris

Det tveklöst snabbaste sättet att ta sig fram på i Paris är via tunnelbanan. Tunnelbanan i Paris heter Le Métro och är en av Europas största, med sina 14 linjer och över 300 stationer.

Tunnelbanan går från morgon till sent på natten, varje dag. På varje station finns flera skyltar som visar hela tunnelbanenätverket och varje linje är kodad med både nummer och färg.

De är även döpta efter sina slutstationer, vilket gör att samma linje kan ha två olika namn beroende på åt vilket håll den går.

Ofta uppfattas tunnelbanan av turister som något rörig, mycket på grund av att spåren ligger mellan plattformarna och inte tvärt om. Det gör att man måste hitta till den andra sidan av spåret för att kunna byta färdriktning.

Men det är värt att ta sig tid till att lära sig systemet då det är det överlägset bästa sättet att ta sig runt i Paris på. Måste du byta tunnelbana för att nå ditt mål kallas det correspondance.

Åka buss i Paris

För den som vill hålla sig ovan jord, eller som bara föredrar att se var man åker, är bussen i Paris ett bra alternativ. Bussarna går ofta och tar dig till de flesta platser i staden.

Starkt rekommenderat är förstås att ha en typisk turistkarta över staden i bakfickan. Då är det lätt att avgöra om man bör ta tunnelbanan eller bussen dit man ska.

Kanske är det till och med gångavstånd till din nästa destination?

Andra sätt att ta sig runt på i Paris

Kan man tänka sig att promenera är det garanterat värt besväret. Paris är en fantastisk stad att upptäcka till fots (inte minst vackra områden som Montmartre och Belleville) – förutsatt att du har bekväma skor på fötterna.

De breda och långa boulevarderna är kantade av vackra byggnader och olika sevärdheter. Varför inte strosa längs med Champs-Élysées som är Paris mest kända gata?

Här hittar du guldkorn som Le Lido och många restauranger. Eller, för den naturintresserade, är Paris förstås full av parker, såsom exempelvis Jardin des plantes.

Vill man varken gå, åka tunnelbana eller åka buss finns det cyklar att hyra. Det finns dessutom flera trevliga cykelturer som tar dig runt i staden med en guide.

» Boka biljett till en cykeltur i Paris

Och för den som inte vill trampa för egen maskin finns flera rundturer där man får åka i en motorcykels sidovagn och upptäcka staden på så sätt.

» Boka biljett till rundtur i Paris i en sidecar

Ta en båttur på Paris kanaler

Men det kanske mest parisiska sättet att ta sig runt staden – eller som åtminstone kan göra vem som helst till frankofil – är en båttur genom staden.

En av Paris styrkor är verkligen kanalerna som flyter genom staden.

Varför inte en magisk båttur innan en föreställning på Moulin Rouge? Eller kanske bara en tur på Canal Saint-Martin för att sätta rätt stämning på semestern.

» Boka båttur på Seine och föreställning på Moulin Rouge med champagne

(Senast uppdaterad 2019-12-20.)