Att ta sig runt i Paris är ganska enkelt, tack vare en effektiv kollektivtrafik. Tunnelbana, bussar, spårvagnar och flodbåtar gör det smidigt. Här är vår guide till hur du reser smart i Paris. [Uppdaterad 2025-03-30]
Biljetter och kort – så reser du i Paris kollektivtrafik
Att ta sig runt i Paris med kollektiva färdmedel är inte bara enkelt, det är prisvärt också. Men biljettutbud, mängden alternativ och de olika trafikzonerna har gjort att kunnat kännas lätt överväldigande för förstagångsbesökare.
Så här kommer goda nyheter: Från och med januari 2025 gäller samma biljettpris oavsett vilken av zonerna i hela Île-de-France (regionen där Paris ligger) du reser i och till. Undantag finns när en dyrare biljett krävs, främst för tåg och buss till flygplatserna.
Förändringen är så stor – och bra – att den till och med har kallats för en ”revolution av biljettsystemet”. Kan låta som lite väl stora ord, men det är Frankrike vi pratar om. Här finns all information om nya biljetter och priser.
Fast visst krångel finns ändå. Det är, till exempel, olika biljettpriser för Metro/RER-tåg där enkelresa kostar 2,50 euro och för buss/spårvagn där enkelresan går på 2 euro. Och därtill finns det olika sätt att köpa biljetterna på, även om kortet Navigo är det enklaste alternativet för de allra flesta som besöker Paris.
Navigo – kortet för kollektivtrafik i Paris
Navigo-kortet är ofta det smidigaste alternativet för att resa med kollektivtrafik i Paris. Kortet är ett baskort som laddas med enkelresor, veckokort eller kort för andra reslängder.
Det finns flera olika biljettyper att välja mellan beroende på hur mycket du planerar att åka.
Navigo är alltså det grundläggande resekort som används i Paris och hela Île-de-France-regionen. För turister finns framför allt två varianter: Navigo Easy som de allra flesta använder, och Navigo Découverte.
Navigo Easy – ett återanvändningsbart kort som du kan ladda med enkelbiljetter (ticket t+), dagskort eller specifika biljetter för buss och spårvagn. Kortet kostar 2 euro och kan köpas i biljettluckor eller automater i tunnelbanan.
Navigo Découverte – ett personligt kort (med namn och foto) som du laddar med vecko- eller månadskort. Kortet kostar 5 euro, och veckoalternativet kan löna sig redan efter några dagar om du åker mycket.
Det finns även Navigo Liberté+, som passar dig som reser lite då och då. Du blippar kortet vid varje resa och får en samlad faktura i slutet av månaden. Denna lösning kräver dock ett franskt bankkonto, så det är sällan ett alternativ för utländska besökare.
Familjer och barn – det här gäller
Barn upp till fyra års ålder reser gratis i Paris kollektivtrafik. För barn som är 4-10 år gamla gäller halva ordinarie biljettpriset. Men alla i familjen, utom de under fyra år, behöver ha sitt eget Navigo-kort. Det går inte att dela ett kort på flera personer.
Biljetter till flygplatser
Resor till och från flygplatserna Charles de Gaulle och Orly har en fast kostnad på 13 euro. Denna biljett gäller för alla kollektivtrafikalternativ mellan Paris och dessa flygplatser, inklusive metro linje 14 till Orly. Biljetten laddas på ett Navigo-kort. Läs mer om flygplatsbiljetten här.
Mobilbiljetter via app
Du kan också köpa biljetter direkt i mobilen med appen Île-de-France Mobilités eller Bonjour RATP. Där kan du ladda biljetter på ett Navigo-kort, eller i vissa fall använda mobilen som färdbevis direkt – smidigt om din telefon är kompatibel.
Vad händer med pappersbiljetterna?
De klassiska pappersbiljetterna ticket t+ håller på att försvinna och ska vara helt borta innan slutet av 2025. Under en övergångsperiod finns de kvar på vissa hållplatser, men det är smart att vänja sig vid digitala biljetter redan nu.
Paris Visite Ticket – resekort för turister
Paris kollektivtrafik har också ett speciellt resekort för turister, Paris Visite Ticket. Kortet ger fritt åkande med kollektivtrafikens alla delar, även till platser utanför staden som är undantagna från de vanliga dag- och veckokorten.
Med kortet ingår till exempel resor till flygplatserna Orly med metrolinje 14 eller OrlyBus och till Roissy-Charles de Gaulle med RER B eller RoissyBus, och till populära utflyktsmål som Versailles och Disneyland.
Men kostnaden är så pass hög – 29,90 euro för en dag, 44,45 euro för två dagar och 62,30 för tre dagar – att vi sällan tycker att det är ett rimligt alternativ.
De olika trafikslagen i Paris kollektivtrafik
Tunnelbana, buss, spårvagn, pendeltåg, flodbåtar och hyrcyklar. Här är färdsätten du kan åka med i Paris:
Tunnelbanan (Métro)
Paris tunnelbana, kallad ”le métro”, är det snabbaste sättet att ta sig fram i staden. Den har 14 linjer, över 300 stationer och trafikerar från cirka 05:30 till 01:15 på vardagar (till 02:15 på helger).
- Varje linje har ett nummer och en färgkod.
- Riktningen anges med slutstationens namn.
- Byten mellan linjer är ofta korta och väl skyltade.
Kartor finns gratis på stationerna och i appar som Citymapper och Bonjour RATP. På den här sidan finns en interaktiv karta över Paris metro.
Buss
Bussnätet täcker hela Paris och är ett bra sätt att kombinera transport med sightseeing. Hållplatserna har digitala skyltar som visar när nästa buss kommer. Du trycker på stoppknappen för att signalera att du vill kliva av.
- Dagbussar går vanligtvis från 07:00 till 20:30.
- Nattbussar (Noctilien) kör från cirka 00:30 till 05:30.
Biljett köps före ombordstigning (eller kontant ombord, men då utan möjlighet till byte).
Spårvagn
Spårvagnarna går främst i ytterområden och runt Paris gränser, men kan vara användbara för att ta sig till hotell, mässor eller flygplatser.
RER-tåg
RER (Réseau Express Régional) är pendeltåg som går både inom Paris och till förorter. De kompletterar tunnelbanan, och används ofta för resor till exempelvis:
- Versailles (RER C)
- Disneyland Paris (RER A)
- CDG-flygplatsen (RER B)
Flodbåt (Batobus)
Batobus är ett hop-on hop-off-båtsystem längs Seine med åtta stopp vid populära sevärdheter som Eiffeltornet, Louvren och Notre-Dame. Ett vackert alternativ till traditionell transport!
- Går dagligen från cirka 10:00 till 19:00 (beroende på säsong).
- Biljetter köps separat (ingår ej i metro-/RER-systemet).
Cykel (Vélib’)
Vélib’ är Paris offentliga cykeluthyrningssystem med tusentals stationer. Du kan hyra elcykel eller vanlig cykel per timme eller dag.
- Kräver registrering online eller via app.
- Hjälm är inte obligatoriskt, men rekommenderas.
Taxi i Paris
Taxi finns i hela staden, men kan vara dyrare än andra alternativ. Officiella bilar har skylten ”Taxi Parisien”. Uber, Bolt och Free Now fungerar utmärkt och kan ofta vara billigare.
- Fråga om fast pris till flygplatsen – finns fasta tariffer till CDG och Orly.
- Du kan betala med kort i de flesta taxibilar, men det är alltid bra att fråga innan.
Tips: Ladda ner Citymapper eller Bonjour RATP-appen för att enkelt hitta rätt färdväg med realtidsinformation.