Kommunikationer

Eftersom Paris är en kompakt men väldigt stor stad är det bra att veta hur man lättast tar sig från punkt A till punkt B. Starkt rekommenderat är att ha en typisk turistkarta över staden i bakfickan.

Då är det lätt att avgöra om man bör ta tunnelbanan eller bussen dit man ska, eller enkelt se om det är gångavstånd till nästa destination. Kan man tänka sig att gå är det garanterat värt besväret, förutsatt att du har bekväma skor på fötterna!

Tunnelbanan i Paris heter Le Métro och är en av de största i Europa med sina 14 linjer och 380 stationer. Den går från ungefär 05.30 till 01.00 varje dag. Oftast uppfattas metron av turister som något rörig, mycket pga att spåren ligger mellan plattformarna och inte tvärt om, vilket gör att man måste hitta till andra sidan spåret för att kunna byta färdriktning.

Men det är värt att ta sig tid att lära sig systemet då det är överlägset bästa sättet att ta sig runt Paris. På varje station finns flera skyltar som visar hela tunnelbanenätverket. Varje linje är kodad med både nummer och färg.

De är även döpta efter sina ändstationer, vilket gör att samma linje kan ha två olika namn beroende på åt vilket håll den går. Måste du byta tunnelbana för att nå ditt mål kallas det correspondance.

Biljetter till metron kan du köpa på stationen. De gäller även på bussen eller tågen (inom vissa zoner). Tänk på att spara din biljett HELA resan, då kontroller förekommer, vilka kan sluta med böter eller ett besök hos polisen för den som inte kan visa upp sin biljett.

Det går bra att köpa en ny biljett varje gång du ska åka, men rekommenderat är en remsa, carnet, vilket innehåller 10 biljett till reducerat pris. Det finns även endagarspass (Mobilis) att köpa. Måndag till onsdag säljs veckopass – coupon hebdomadaire – som gäller till och med söndag samma vecka.

Det bästa alternativet är dock att köpa kortet Paris Visites, vilket endast säljs online till turister. Se till att ha köpt detta kort innan din resa till Paris, det är giltigt för hela lokaltrafiekn.

Vill man inte ta tunnelbana överallt kan man med fördel ta sig fram för egen maskin. Det finns cyklar att hyra hos bland andra Fat Tire Bike Tours, vilka även arrangerar olika cykelturer. Adress är 24 rue Edgar Faure, 15e.

Paris är annars som gjord för att utforskas till fots. De breda och långa boulevarderna är kantade av vackra byggnader och olika sevärdheter. Champs-Élysées är Paris mest kända gata.

Den är nästan två kilometer lång och löper från Place de la Concorde till triumfbågen vid Place Charles-de-Gaulle. Andra promenadstråk finns längs Seine, eller varför inte en promenad genom någon av de vackra parker som finns utspridda i hela staden.

Läs vidare:

Buss i Paris

Tunnelbana i Paris