Grande Arche – jättekuben som inspirerades av Triumfbågen

Grande Arche är hyperkuben inspirerad av Triumfbågen som står i affärsdistriktet La Défense. Med en imponerande utsikt, roliga evenemang och god mat är det här en självklar dagsutflykt!

Grande Arche i La Defénse Paris

Mäktiga byggnader finns det gott om i Paris. Förutom storstilade byggen såsom Notre-Dame, Eiffeltornet och Sacré-Cœur finns också denna sevärdhet: Grande Arche.

Resultatet av en tävling

Grande Arche tronar i La Défense, ett affärsdistrikt strax väster om Paris innerstad. Den 110 meter höga byggnaden är resultatet av en arkitekttävling, initierad i början av 1980-talet av Frankrikes dåvarande president François Mitterand.

Vinnare blev den danska arkitekten Johann Otto von Spreckelsen. Priset var att få i uppdrag att bygga sitt verk, vilket i det här fallet var Grande Arche.

Byggnaden började konstrueras år 1982 och stod klart att beskåda sju år senare, år 1989. Tanken bakom kuben var att bygga en modern variant av Triumfbågen. Huruvida det målet blev uppnått eller inte är ett omdiskuterat ämne.

Kuben hittar du i den västra änden av den, så kallade, Historiska axeln. Den Historiska axeln är, precis som namnet antyder, en rak linje som löper längs med flera historiska monument. Bland annat går den förbi obelisken vid Place de la Concorde, Champs-Élysées och Triumfbågen. I den bortre änden av Historiska axeln hittar du Louvren.

Området La Défense blir ofta beskrivet som Paris Manhattan och är bland annat känt för sina skyskrapor.

Hyperkuben i La Défense

Grande Arche brukar liknas vid en ihålig kub och är en, så kallad, hyperkub. Att den är en hyperkub innebär bland annat att dimensionerna inte är perfekt kvadratiska. I det här fallet innebär det specifikt att bredden och djupet är 108 respektive 112 meter – nästan lika med höjden men inte riktigt.

Själva stommen är gjord av betong och hela fasaden är täckt med glas och marmor från Carrara i Italien. Carraramarmor är världens mest kända marmor och har använts i andra kända byggnader och skulpturer, såsom det lutande tornet i Pisa och i Michelangelos Davidstaty.

Aktiviteter och mat i Grande Arche

Inuti kubens sidor finns flera kontorslokaler, medan taket fungerar som turistmål. Här kan du upptäcka allt från den otroliga utsikten till utställningar, föreläsningar och roliga event. Grande Arche har ofta säsongsaktiviteter, såsom under påsken när kuben i flera år förvandlats till en bondgård med levande djur – allt från åsnor till hönor – där man också får leta påskägg.

Varje eftermiddag finns möjlighet att smaka på det traditionellt franska köket via sevärdhetens egna restaurang, La City. Restaurangen är ansluten till byggnadens takterrass, vilket gör La City utmärkt att besöka på sommaren för en fantastisk vy över Paris samtidigt som du äter något gott. För att komma hit använder du restaurangens privata hiss.

Besök Grande Arche

För att besöka Grande Arche behöver du köpa en biljett. Sevärdheten är öppen alla dagar i veckan mellan klockan tio på morgonen och klockan sju på kvällen. Sista insläpp är en halvtimme tidigare än stängning.

För ungefär 15 euro får du lov att stiga innanför kubens väggar och spatsera på Grande Arche Promenade. För den arbetssökande, personer med funktionsvariationer och personer över 65 år är priset endast 12 euro. Och för barn mellan 3 och 18 år behöver du endast betala 7 euro.

» Boka biljett till Grande Arche de la Défense

(Senast uppdaterad 2019-11-19.)