Canal Saint-Martin – romantiska båtfärder och trevliga restauranger

Canal Saint-Martin är en av de vackra kanaler som rinner genom Paris. Här kan du åka på en romantisk båtfärd eller slå dig ner på någon av de trevliga restauranger som ligger längs kanalens öppna del.

canal saint-martin i Paris

Kanalen Canal Saint-Martin börjar vid Place de la Bataille-de-Stalingrad, i nordöstra Paris, och slingrar sig därefter ungefär fyra kilometer genom staden tills den kommer fram till Canal de l’Ourcq och Seine, där den mynnar ut.

En serie slussar följer kanalen och gör att en båtfärd från ände till ände tar runt tre timmar.

En underjordisk kanal

För att förse hela Paris med drickbart vatten har Paris flera kanaler som flyter genom staden. Seine är den mest kända, men även Canal Saint-Martin är en av de större.

Den utgör ungefär fyra och en halv kilometer av det totalt 130 kilometer långa nätverket av kanaler i Paris.

Historiskt sett var kanalen inte bara ett sätt att föra fram drickbart vatten, utan den var även till för att skeppa byggmaterial, mat och andra förnödenheter mellan stadsdelarna i Paris.

Slussarna Port de l’Arsenal och Bassin de la Villette är därför konstruerade som lastkajer, för att assistera båtarna som transporterade varor inne i Paris stad.

Idag skeppas inga varor på kanalerna utan det är istället båtturerna som äger vattnet och är en stor turistattraktion i Paris.

Att åka på Canal Saint-Martin är ett utmärkt sätt att upptäcka staden på. Med en kunnig guide får du ut det mesta av båtfärden och har såklart möjlighet att ställa frågor.

Färden tar dig förbi flera av Paris kända områden. Bland annat åker man förbi storstilade landmärken som Notre-Dame.

Turerna utgår allt som oftast från centrala Paris, en av turerna har sin början vid Musée d’Orsay exempelvis.

» Boka kryssning på Seine & Canal Saint-Martin från Musée d’Orsay

Någonting som är unikt med Canal Saint-Martin är att den delvis rinner genom en tunnel.

I ungefär två och en halv kilometer, från och med Rue du Faubourg du Temple, slingrar sig Canal Saint-Martin genom tunneln tills den når fram till boulevard Richard-Lenoir och Place de la Bastille.

Övriga sträckan är mycket vacker och går genom flera slussar och under många av Paris broar. Den öppna delen av kanalen kantas av både restauranger och kaféer.

Finansierad via vin

Napoleon I lät bygga kanalen i början på 1800-talet, i ett försök att förse hela befolkningen med färskvatten. Tanken var att tillgången till rent vatten skulle hjälpa parisarna att undvika dåtidens hotande sjukdomar. Det tog nästan 25 år innan Canal Saint-Martin stod klar.

Att bygga en ny kanal genom Paris var förstås inte en billig operation och därför bestämde man att bygget skulle bli finansierat genom en förhöjd skatt på vin.

På tal om vin finns det flera gastronomiska äventyr i Canal Saint-Martinområdet som du inte vill missa. Med en guidad mattur får du upptäcka det bästa av vad det franska lokalköket har att erbjuda i form av ostar, viner och charkuterier.

» Boka en gourmettur i Canal Saint-Martinområdet

Bra att veta innan du åker på Canal Saint-Martin

  • De flesta båtfärder är säsongsbundna och körs inte under vintern.
  • Husdjur är oftast inte tillåtna.
  • Solglasögon, solskydd och/eller solhatt är att rekommendera under sommarmånaderna.
  • Ta med kameran!
  • Ha gärna bekväma skor.
  • För den rullstolsburna kan båtturerna vara svåra att komma på, kolla gärna med de ansvariga före bokning.

Boka biljetter till Canal Saint-Martin

För att åka på en båtfärd längs med Canal Saint-Martin behöver du boka en biljett.

På vintern svalnar båttrafiken av men under sommaren vaknar kanalverksamheten till liv igen och kanalen trafikeras av många fullsatta båtfärder – att boka biljett i tid är därför en god idé.

Bokar du över nätet får du ofta biljetten till ett bättre pris än om du bokat på plats och du slipper både köer och risken att inte få plats.

Vi rekommenderar att du använder dig av vår partner Get Your Guide. Via dem bokar du snabbt och säkert och du får en god översikt över alternativen som finns.

Skulle du få förhinder är det dessutom ofta möjligt att avboka biljetten.

 

(Senast uppdaterad 2019-12-05.)