Quai Saint-Bernard – dansa vid Seine

Quai Saint-Bernard är platsen där människor spontant samlas på sommarkvällarna för att dansa under bar himmel, när vädret tillåter. Kom hit för att dansa eller bara för att se på – hit är alla välkomna.

Quai Saint-Bernard i Paris

Quai Saint-Bernard är egentligen en promenadsträcka längs med Seine men har sedan många år tillbaka varit en plats för dans och musik. Platsen för dans ligger i det 5:e arrondissementet, nära Jardin des Plantes.

Förbjuden lekfullhet vid Quai Saint-Bernard

Vad som började med några ungdomar som ville dansa vid floden Seine med en kassettbandspelare, slutade i en säsongsbunden dansfest vid de små amfiteatrarna. Under lång tid var denna dansfest organiserad av dansentusiaster utan tillstånd, vilket gjorde aktiviteten mer eller mindre olaglig.

Tack vare sin stora popularitet hos allmänheten – både parisare och turister – har Paris stad, sedan år 2003, godkänt dansen vid Quai Saint-Bernard. Numera är det ett officiellt kulturellt nöje.

Quai Saint-Bernard är igång alla vackra sommarkvällar och under vardagar börjar musiken spela från och med klockan sju på kvällen. Under helgerna börjar man däremot släppa loss från och med klockan fem på eftermiddagen.

Alla är välkomna

Det spelar ingen roll om du är en erfaren dansare eller om du är fast med två vänsterfötter, hit är alla välkomna.

På dansgolvet blir ingen dansstil bortglömd. Allt från swing och samba till franska folkdanser har setts dansas här. Men vad Quai Saint-Bernard är känt för är tangon – särskilt den argentinska tangon.

Varje kväll är tangons kväll och det dånar tangomusik från högtalarna. Tangon är den enda dans som är given, medan alla andra dansstilar vackert får vänta på sin tur.

Denna magiska plats borde alla som har tid besöka. Vi rekommenderar dig att som minst gå hit för att spana in alla andra dansanta människor. Ta med dig något gott att dricka – och kanske en baguette – och njut av skådespelet.

(Senast uppdaterad 2019-12-18.)