Restauranger & Caféer

Att fransmännen är kända för sin matlagning är ingen hemlighet, och i Paris finns det en uppsjö av restauranger och caféer som bevisar att de förtjänar sitt rykte.

Allt från Michelin-restauranger till snabbmat finns inom räckhåll, och här ser man på maten som ett av stadens monument. Från stjärnkrogen Le Cinq, med Philippe Legendre och hans 70 stjärnkockar, till det moderna Korova, som är döpt efter en bar i filmen kultklassade Clockwork Orange.

I Paris och Frankrike finner du olika typer av restauranger såsom bistro, brasserier, vinbarer och caféer.

Tidigare har skillnaden mellan dessa varit avsevärda, men idag är det inte lika markant skillnad mellan dem, även om den fortfarande existerar. En bistro var från början en liten restaurang som oftast var familjeägt, och där mor satt i kassan medan far stod i köket. Dagens bistro innebär oftast endast en mindre restaurang.

Brasserie var ursprungligen ett bryggeri, med tillhörande servering, vilket märks fortfarande idag då öl är mer framträdande på dessa menyer än vin. Mindre måltider som ligger mer åt snackshållet och långa öppettider är signifikant för dessa typer av restauranger.

Vinbarer däremot, som är ett rätt nytt fenomen, har ett utbud av vin som passar de flesta smaker. Här spenderar lokalbefolkningen kvällarna med ett eller flera glas vin, och de flesta av dessa har även menyer med maträtter. Caféer erbjuder inte bara den ofrånkomliga croissanten och café crème utan även luncher och mat såsom smörgåsar, soppor och andra varma rätter.

Paris är en stad som självklart även erbjuder mat från alla världens hörn och kanter, och i ett land som sägs har fler än 246 ostsorter, kommer smaklökarna med all säkerhet kommer få sig en ordentlig fest.