Stadsdelar i Paris

Likt en spiral snirklar sig Paris medurs ut från centrum, bit för bit, en stadsdel i taget. Paris är indelat i olika stadsdelar, så kallade arrondissements, vilka är numrerade 1 till 20.

Stadens mittpunkt och kärna är Arrondissement 1 – Île de la Cité, och Arrondissement 2 – Île Saint-Louis, vilka båda är öar i floden Seine. Denna mittersta del är även Paris äldsta, och anses vara det dyrare och finare området i staden.

På Île de la Cité finns bland annat Louvren, vilken utmärks med sin berömda pyramid i glas, byggd 1989. Île Saint-Louis är det minsta av alla arrondissements och en del av Paris affärsdistrikt. Detta är de gamla bankkvarteren och textildistriktet, även känt som le Sentier de Paris.

De flesta invånare i Paris bor söder om Eiffeltornet, i Arrondissement 15. Här är ungefär 225 000 personer bosatta, jämfört med Arrondissement 1, det minst befolkade området, som endast har 17 000 invånare.

Det dyraste området är dock Arrondissement 6, där en lägenhet kan kosta upp till 100 000 kr per kvadratmeter eftersom i princip alla byggnader i området är kulturlandmärkta.

Floden Seine klyver staden mitt itu och utgör en naturlig gräns mellan olika arrondissements. För att kunna ta sig mellan de olika stadsdelarna har det byggts 37 broar längs med floden. Den äldsta av broarna som finns kvar i sitt ursprungsskick är den berömda Pont-Neuf.

Förutom de olika arrondissementer pratar man även om La Rive Droite, den högra banken i norr, och La Rive Gauche, den vänstra banken i söder.

Vänstra banken har alltid associerats med det estetiska och intellektuella Paris. Ett ställe för konst, musik och film, och för akademiker. Här ligger Quartier Latin, Latinkvarteren, där de flesta av Paris universitet och prestigefyllda gymnasieskolor är belägna.

Det mest berömda universitetet i Paris är Sorbonne, där flera kända historiska personer studerat. Bland annat makarna Curie.

Den högra banken är den mer moderna och livligare delen av Paris med sina stora shoppingcentra och långa gågator. Den mest berömda av alla stora boulevarder är Champs-Élysées.

Gatan utgör en sträcka på nästan två kilometer, med ändpunkter i Place de la Concorde och Place Charles-de-Gaule vid triumfbågen. Några av Paris hetaste och mest exklusiva nattklubbar ligger även på denna sida om floden.

Är man ute efter mer kultur och historia bör man hålla sig i Arrondissement 4. Här finns bland annat den kända katedralen Notre-Dame och flera olika museer.

Fundersam på var i staden du ska bo? Här kan du läsa mer om hotell i Paris.