Paris arrondissement – de 20 stadsdelarna

Paris arrondissement är ingen enkel historia. Därför har vi sammanfattat både hur de fungerar och vad som finns inom varje stadsdel. Besök allt från kända museer, såsom Louvren, till charmiga gator i området Montmartre och festliga föreställningar på Moulin Rouge.

shopping i Paris

I Paris finns det totalt 20 officiella arrondissement, eller stadsdelar, på vilka staden är uppbyggd. Det här är vår guide till samtliga Paris arrondissement.

Paris arrondissement – vad är de egentligen?

Likt en spiral snirklar sig Paris medurs ut från centrum, bit för bit, en stadsdel i taget. Varje stadsdel kallas för ett arrondissement och har ett eget nummer och ett eget namn, döpt efter någonting inom varje specifikt arrondissement.

Uppdelningen av staden i 20 arrondissement gör Paris till en unik stad, särskilt eftersom att alla områden skiljer sig från varandra. Det kan vara allt från en känd byggnad till en speciell atmosfär som kännetecknar just det arrondissementet.

Lär man sig att rodda i arrondissementen i Paris blir resan otroligt mycket enklare, men framför allt går det att känna skillnaden i både attityd och stämning de olika stadsdelarna. Det är lite som att Paris är 20 städer i en.

Stadens mittpunkt och kärna är det 1:a arrondissementet, som delvis sträcker sig över Île de la Cité där Notre-Dame står. Därifrån slingrar sig arrondissementen ut som en kanelbulle, eller som ett snigelskal.

Floden Seine klyver staden mitt itu och utgör en naturlig gräns mellan de olika arrondissementen. För att man ska kunna ta sig mellan de olika stadsdelarna har det inte byggts mindre än 37 broar längs med floden. Den äldsta av broarna som finns kvar i sitt ursprungsskick är den berömda Pont-Neuf.

Den vänstra och högra banken

Förutom de olika arrondissementen i Paris pratar man även om den högra banken i norr, La Rive Droite, och den vänstra banken i söder, La Rive Gauche.

Den vänstra banken har alltid associerats med det estetiska och intellektuella Paris. En plats för konst, musik, film och för akademiker. Här ligger bland annat Latinkvarteren, där de flesta av Paris universitet och prestigefyllda gymnasieskolor är belägna.

Den högra banken blir istället ofta förknippad med den mer moderna och livligare delen av Paris, med stora köpcentrum och långa shopping- och gågator. Den mest berömda av alla är förstås Champs-Élysées.

Fundersam på var i staden du ska bo? Här kan du läsa mer om hotell i Paris.

Paris arrondissement – 1 till 20

Så vilka är egentligen Paris arrondissement? Vad finns där och vad heter de? Vi har sammanfattat några av de viktigaste platserna i varje arrondissement.

Paris arrondissement - stadsdelar

1:a arrondissementet – Louvre

Uppkallad efter konstmuseet och slottet Louvren ligger det 1:a arrondissementet längst in i spiralen av arrondissement. Tillsammans med 2:a, 3:e och 4:e utgör det kärnan i Paris. Trots att det är det minst befolkade arrondissementet i Paris är det ett välbesökt område med många människor som trängs på gatorna.

För den som är shoppingsugen finns det bra shopping i denna stadsdel.  Bland annat ligger det underjordiska köpcentret Forum des Halles här och detsamma gäller den stora shoppinggatan Rue de Rivoli. En liten del av Île de la Cité omfattas också av arrondissementet.

2:a arrondissementet – Bourse

Det 2:a arrondissementet ligger norr om det 1:a och är det, till ytan, minsta arrondissementet. Här finns bland annat den kända statyn av kung Ludwig den 14:e – även kallad solkungen och grundare till slottet i Versailles – och en hel del restauranger och barer. På Rue Montorgueil finns även en gatumarknad, kantad av härligt charmiga butiker.

Precis som namnet på arrondissementet antyder, Bourse efter börshuset i distriktet, är det 2:a arrondissementet ett finansdistrikt.

3:e arrondissementet – Temple

I det 3:e arrondissementet hittar du pärlor som kvarteret Le Marais, där du med fördel kan strosa omkring bara för att insupa den parisiska atmosfären och upptäcka charmiga affärer. Här finns barer, restauranger och caféer lite överallt – det är bara att slå dig ner.

För den som är intresserad av konst ligger även Picassomuseet här.

4:e arrondissementet – Hôtel de Ville

Trots att det 4:e arrondissementet är uppkallat efter Paris stadshus, Hôtel de Ville, är det förstås katedralen Notre-Dame som arrondissementet är mest känt för. I det 4:e arrondissementet ingår större delen av Île de la Cité. Här ligger även andra kända sevärdheter såsom Le Centre Pompidou.

5:e arrondissementet – Panthéon

Panthéon, namn både åt nationalmonumentet och åt Paris 5:e arrondissement, är kanske mest omtalat för att omfatta de kända Latinkvarteren, Quartier Latin, som inspirerat många konstnärer och författare genom åren. På tal om det borde du passa på att besöka den charmiga bokhandeln Shakespeare and Company, som ligger här, och kanske ta en kopp kaffe i deras café.

Här ligger även universitetet Sorbonne, där bland annat makarna Curie läst, och delar av den kända boulevarden Boulevard Saint-Germain, som bland annat har utmärkt shopping. För den natur- och djurintresserade kan vi rekommendera ett besök till det centralt belägna Jardin des Plantes, som både är en botanisk trädgård och en djurpark.

6:e arrondissementet – Luxembourg

Paris 6:e arrondissement, Luxembourg, har egentligen ingenting med landet Luxemburg att göra. Däremot finns det både en trädgård, Le Jardin du Luxembourg, och ett slott, Palais du Luxembourg, för den som är intresserad av att besöka en sevärdhet i det 6:e arrondissementet.

Glöm inte att besöka det omåttligt populära Café de Flore eller det lika omtalade Les Deux Magots som ligger längs med Boulevard Saint-Germain i detta distrikt.

7:e arrondissementet – Palais Bourbon

Det administrativa distriktet Palais Bourbon är Paris 7:e arrondissement. Men det är inte bara därför det är känt. Här hittar du kanske Paris mest älskade sevärdhet, Eiffeltornet, och en likvärdig upplevelse på Musée d’Orsay.

Du kan förstås även ägna dig åt shopping på det historiska Le Bon Marché om du känner för det. Det är även i detta arrondissement som Napoleon ligger begravd.

8:e arrondissementet – Élysée

Ett av Paris mest älskade arrondissement är det 8:e arrondissementet, Élysée. Plats till stora sevärdheter, såsom Place de la Concorde och Triumfbågen, är det ett självklart turistmål. Strosa längs med Champs-Élysées, vilken arrondissementet är döpt efter, och sväng in på kabarén Le Lido om du har tid.

För den shoppingsugne är det här en av Paris största shoppinggator.

9:e arrondissementet – Opéra

Opéra, Paris 9:e arrondissement, är hem åt den extravaganta gallerian Galeries Lafayette och operahuset Palais Garnier. Här finns även en del trendiga restauranger och flera teatrar.

10:e arrondissementet – Enclos-St-Laurent

Det 10:e arrondissementet i Paris, Enclos-St-Laurent, har lite allt möjligt innanför sina gränser. Hippa barer, lugna gator, fina restauranger och så mycket som två tågstationer: Gare du Nord och Gare de l’Est. Här finns dessutom trädgården Jardin Villemin och en hel del hotell.

11:e arrondissementet – Popincourt

Som det tätaste befolkade arrondissementet i Paris är Popincourt, det 11:e arrondissementet, ett värdigt hem till mängder av restauranger och butiker. Popincourt är i ständig utveckling och växer hela tiden, det gäller särskilt området runt Rue de Charonne. Här ligger även Bastiljen och operahuset Opéra Bastille.

12:e arrondissementet – Reuilly

12:e arrondissementet, Reuilly, består till stor del av den stora parken Parc Floral de Paris. I det 12:e arrondissementet hittar du även tågstationen Gare de Lyon och nöjesdistriktet Bercy Village.

13:e arrondissementet – Gobelins

Det 13:e arrondissementet är uppkallat efter den enorma gobelängbutiken, Les Gobelins, men har mycket mer än väggdekorationer att erbjuda. Här finns ett av Paris China Towns, många livsmedelsbutiker och Paris stora bibliotek Grande Biblioteque.

För den som vill upptäcka staden på natten finns det bland annat en hel del musikklubbar och båtbarer i det 13:e arrondissementet.

14:e arrondissementet – Observatoire

Trots att det 14:e arrondissementets namn, Observatoire, får en att blicka upp mot himlen är det vad som ligger under jorden i detta distrikt som är av intresse för de flesta. I detta arrondissement hittar du nämligen Paris katakomber: det kusliga, underjordiska tunnelsystem där över sex miljoner människors kvarlevor ligger begravda.

15:e arrondissementet – Vaugirard

Paris 15:e arrondissement är först och främst ett bostadsområde och kallas Vaugirard. I detta distrikt hittar du bland annat Montparnassetornet, som är en skyskrapa, men även en varmluftsballong som du kan gå upp i för en utmärkt vy över staden.

16:e arrondissementet – Passy

Det 16:e arrondissementet i Paris, Passy, är hem åt några av Paris rikaste invånare och världsberömda museer, såsom Fondation Louis Vuitton. Här finns även en hel del utländska ambassader och hippa restauranger. Detta arrondissement är ett av flera som möts i Triumfbågen.

17:e arrondissementet – Batignolles-Monceau

Det bohemiska arrondissementet Batignolles-Monceau är fullsmockat av trendiga gourmetrestauranger. Här, i det 17:e arrondissementet, finns även många av Paris äldre gator och Champs-Élysées början vid Place Charles de Gaulle.

18:e arrondissementet – Butte-Montmartre

Butte-Montmartre är Paris 18:e arrondissement och omfattar många av Paris sevärdheter. Besök bland annat Sacré-Cœur, som står på Paris högsta punkt, den otroligt kända Moulin Rouge och glöm inte att strosa runt i området Montmartre.

19:e arrondissementet – Buttes-Chaumont

Buttes-Chaumont, Paris 19:e arrondissement, ligger i framkant vad gäller ren natur, trots att vara mitt i en storstad. Här finns många promenadstråk längs med vatten, en cykelled och den stora parken La Vilette.

Samtidigt finns det flera museer, många caféer och modern konst att besöka och uppleva. Och för den som vill ha ett utmärkt panorama finns Parc des Buttes, som bland annat har vattenfall.

20:e arrondissementet – Ménilmontant

I Paris 20:e och sista arrondissement hittar du bland annat området Belleville, som kanske är Paris mest avslappnade men också fattigaste område. Här finns gatukonst i mängder och näst högsta punkten i Paris, Parc de Belleville, som definitivt är värd ett besök.

I detta arrondissement hittar du dessutom den omtalade kyrkogården, Père Lachaise, där bland andra Oscar Wilde och Jim Morrison ligger begravda.

(Senast uppdaterad 2019-12-10.)