Shakespeare and Company – klassisk bokhandel i Paris

Shakespeare and Company är en bokhandel som i mer än 100 år fungerat som en trygg samlingsplats för unga, aspirerande författare och andra litteraturintresserade. Besök den för en unik samling böcker – och för att känna på den underbara atmosfären.

shakespeare and company

Mitt i Latinkvarteren, vid Notre Dame, ligger Shakespeare and Company, en gammal bokhandel med ursprung från tidigt 1900-tal. Här inne har inte mycket förändrats genom åren och att kliva innanför tröskeln är närmast en tidsresa.

Shakespeare and Company
– ingen vanlig bokhandel

Butiken har specialiserat sig på engelskspråkig litteratur och har varit en samlingsplats för litteraturintresserade sedan år 1951, när den öppnade. Grundaren till bokhandeln, George Whitman, kallar själv sin butik för en socialistisk utopi, maskerad som en bokhandel.

Shakespeare and Company har alltid varit en säker plats för författare. Här har unga och aspirerande författare fått tak över huvudet och en säng att sova i helt gratis, i utbyte mot att hjälpa till i bokhandeln.

Så länge de hjälper till, skriver en ensidig självbiografi – vilka Whitman sparar i bokhandelns arkiv – och läser en bok per dag är de alltid välkomna att stanna.

Dessa besökare kallas för Tumbleweeds (Marklöpare) vilket är en växt som, precis som gästerna, inte har några fasta rötter utan driver med vinden. Man räknar med att över 30 000 gäster har övernattat i bokhandelns sängar.

» Boka guidad tur i Latinkvarteren med besök på Shakespeare and Company

Sylvia Beach grundade bokhandeln

Dagens Shakespeare and Company har existerat sedan tidigt 1950-tal. Men det fanns faktiskt ett Shakespeare and Company före det vi känner till idag, med samma koncept.

Sylvia Beach var en utvandrad amerikan som år 1919 bestämde sig för att grunda en bokhandel med fokus på engelsk litteratur.

Hennes bokhandel blev centrum för engelsk litteratur i Paris och precis som dagens bokhandel, med George Whitman i spetsen, tjänade hennes bokhandel som samlingsplats för aspirerande författare.

Bokhandeln var mer eller mindre en succé fram till 1941 och den tyska ockupationen av Paris. Bokhandeln blev då totalförstörd.

När amerikanen George Whitman öppnade sin bokhandel tio år senare med exakt samma koncept hette den först Le Mistral. Som hommage till Sylvia bytte Whitman namn på sin bokhandel till Shakespeare and Company på Shakespeares 400-årsfirande, 1964.

Startade bokhandeln på sitt studentrum

George Whitman var egentligen på väg hem efter andra världskriget, men valde att stanna kvar i Paris för att förbättra sin franska. Därför började han studera vid universitetet Sorbonne.

Under studietiden kom han över flera engelska böcker, vilka han började låna ut och i viss mån sälja från sitt studentrum. Efter ett par år bestämde sig George för att öppna Shakespeare and Company, som alltså slog upp portarna 1951.

George Whitman är idag pensionerad och butiken drivs istället av hans dotter, Sylvia, som är döpt efter Shakespeare and Companys första grundare.

Varje vecka är det högläsning på andra våningen av olika författare. På andra våningen finns även George Whitmans privata bibliotek. Den delen av butiken är även tillgänglig för föreläsningar, bokklubbsmöten och högläsning för barn.

Sylvia Whitman för bokhandeln in i framtiden och har bland annat grundat en litteraturfestival och ett bokpris, kopplat till bokhandeln. Dessutom finns det sedan 2015 ett mysigt café kopplat till butiken.

(Senast uppdaterad 2019-12-05.)