Shopping i Paris – från lyx till vintage

Shopping i Paris är något du kan ägna dig åt i många dagar – butikerna breder ut sig i alla distrikt och det finns oändlig variation. Det här är modemetropolen du aldrig får nog av.

Shopping i Paris - våra tips

Paris mon amour! Som ett av världens modecentrum är det väl närmast en självklarhet att Paris är en utmärkt stad för shopping. Här finns allt från lyx och flärd till vintage och budgetalternativ.

Allt fler väljer att åka till Paris över en helg för att shoppa loss. Då gäller det att dyrbar tid inte slösas på pendling, utan att du bor så pass bra till att alla butiker är inom räckhåll. Här kan du läsa mer om de bästa hotellen i Paris.

Shopping i Paris – så hittar du rätt

Paris är en storstad i sin rätta bemärkelse. Med fler än dubbelt så många invånare som Stockholm – och med så många turister att Paris har rankats som den tredje mest besökta staden i världen – är det fullt förståeligt att det inte alltid är lätt att hitta rätt. Shoppingmöjligheter finns överallt.

Därför har vi samlat några populära och riktigt bra ställen för shopping i Paris.

En annan god idé är att boka en shoppingtur. Det är som en guidad rundvandring, fast för shopping. Guiden kommer att leda dig till alla unika shoppingställen du annars missat och kan ofta anpassa rutten efter dina specifika shoppingönskemål.

» Boka en privat shoppingtur på tre timmar

Shoppinggator i Paris

Det är någonting alldeles speciellt med att strosa på en solig gata och kliva in i affär på affär. Här är tre shoppinggator du inte får missa.

Champs Élysées – Paris största shoppinggata

Champs Élysées är kanske den mest varierade shoppinggatan i Paris. Här finns allt från extravaganta butiker till mer budgetvänliga alternativ. Blir du hungrig finns både caféer och restauranger och vill du bli underhållen finns exempelvis kabarén Le Lido och den kända Triumfbågen.

Om du bara har tid för en liten stunds shopping blir den här gatan ofta rekommenderad, eftersom att den har närmast allt och lite till.

Avenue Montaigne – lyx, lyx och mera lyx

Om bara det bästa av det bästa duger för dig är Avenue Montaigne i det 8:e arrondissementet den självklara hållplatsen på din shoppingresa.

På den här glamourösa gatan hittar du flådiga märken som Gucci, Chanel, Yves Saint Laurent, Prada, Versace, Dior och många fler. På Avenue Montaigne finns dessutom en hel del haute couture.

Har du en budget som pallar prisklassen kommer du att ha en riktigt rolig shoppingdag.

Rue de Rivoli – shoppinggata i sin rätta bemärkelse

Rue de Rivoli beskrivs bäst som en motsvarighet till Drottninggatan i Stockholm och är belägen i det 1:a arrondissementet. Denna gata är helt enkelt en shoppinggata i sin rätta bemärkelse och är kantad av butiker på båda sidor.

En fördel som Rue de Rivoli har är priserna. Här sticker inte prislappen iväg alltför mycket utan stannar inom prisnivåer i klass med H&M, Zara, Mango, med flera. Riktigt bra shopping till rimliga priser.

» Boka biljett till en shoppingtur med lokal guide

Shopping i Paris – gallerior & varuhus

Kanske regnar det, kanske är du bara en galleriaperson. Vad vi vet är att galleriorna i Paris både är storslagna och enorma – här är fyra favoriter.

Galeries Lafayette – ett berömt måste

Om du mot förmodan inte har hört talas om Galeries Lafayette kan vi berätta att det är en av de mest kända och populära galleriorna i Paris och som har funnits med länge.

Än idag ser den historiska byggnaden i det 9:e arrondissementet ut som den alltid gjort, med undantag för de moderna butikerna.

» Boka biljett till en historisk rundtur på Galeries Lafayette

Galeries Lafayette är en stor galleria som innehåller, mer eller mindre, allt du kan tänka dig: parfymer, kläder, restauranger, accessoarer, skönhetsvård – här finns det mesta.

Här brukar det även visas modeshower med jämna mellanrum som är mycket uppskattade. Spana in säsongens hetaste trender på en modeshow på Lafayette innan du ger dig ut på din shoppingrunda.

» Boka biljett till en modeshow på Galeries Lafayette

Le Bon Marché – äldsta varuhuset i Paris

Missa för all del inte Le Bon Marché om du har tid! Som det äldsta varuhuset i Paris – och bland de första i världen – har Le Bon Marché erfarenheten i ryggen.

Här hittar du lyxmärken från hela världen och kan gotta dig i vetskapen om att du strosar runt i en galleria som har existerat i över 170 år.

Le Bon Marché lokaliserar du i det 7:e arrondissementet.

Forum des Halles – underjordisk shopping

Precis vid Rue de Rivoli hittar du Forum des Halles, ett underjordiskt köpcentrum. Över flera våningar sträcker sig detta imponerande bygge och erbjuder varierande, modern och ungdomlig shopping för de flesta – allt under marknivå.

Här inne hittar du bland annat H&M, New Look och andra märken av liknande karaktär. Dessutom finns restauranger och caféer lite här och var. För den som vill maxa upplevelsen finns det även en biograf i Forum des Halles.

Beaugrenelle – modernt modecentrum

Det var som om parisarna tänkte att den shopping som redan fanns i huvudstaden helt enkelt inte räckte till och därför konstruerade det hypermoderna köpcentret Beaugrenelle.

År 2013 slog gallerian upp portarna för allmänheten. Med så mycket som sex våningar fyllda av butiker kommer du inte att bli besviken.

Gallerian ligger ett stenkast från Eiffeltornet, i det 15:e arrondissementet, och har allt från klädbutiker som Esprit, till restauranger och en bio. Högst upp i byggnaden finns en stor panoramabar med utsikt över Paris.

Shoppingkvarter i Paris

Hela kvarter av shopping? Javisst! Hitta ett kvarter du tycker extra mycket om och stanna där hela dagen. Här är tre godingar.

Le Marais – charmigt kvarter i 3:e arrondissementet

Om du vill shoppa i ett charmigt kvarter med små gator, eller bara tycker mycket om pryttlar, då är Le Marais rätt shoppingplats för dig.

Här hittar du butiker av varierande karaktär och kan köpa allt från vintagekläder till moderna plagg från nytänkande designers.

I Le Marais finns även butiker med förunderliga prylar – de har lite allt möjligt på sina hyllor. Inredningsintresserade bör besöka detta kvarter eftersom det finns flera inredningsbutiker.

Överlag står Le Marais för allt vad man kan kalla för franskt och atmosfären här är underbar.

» Boka biljett till shoppingtur i Le Marais

Place de la Bastille – vintage och Quai de la Seine

Place de la Bastille är ett kvarter som är känt för att gömma originella fynd och het vintageshopping.

Förutom charmiga gator och vackra byggnader har Place de la Bastille ett utmärkt utbud av restauranger, som du kan pausa på i shoppingyran.

Här finns även Quai de la Seine, som är otroligt vackert under särskilt sommaren. Strosa längs med flodens strandbank när du behöver hämta inspiration inför nästa butik.

Saint Germain des Prés – distriktet vid boulevarden

Precis vid Boulevard Saint-Germain finns distriktet Saint Germain des Prés. Här kommer särskilt den modeintresserade att trivas då Saint Germain des Prés har många heta klädbutiker. Blir du hungrig finns det restauranger och caféer här som är riktigt bra.

Detsamma gäller även ett antal barer som finns lite överallt och som brukar vakna till liv framåt kvällningen.

Shopping i Paris – hur funkar det?

Butikerna i Paris har ungefär samma öppettider som vi är vana vid att affärerna har i Sverige. Normalt sett öppnar de någon gång mellan klockan 9 och 10 på morgonen och stänger någon gång mellan klockan 19 och 20 på kvällen. Undantaget är söndagar då öppettiderna ofta är annorlunda.

Eftersom att Paris är en stad uppbyggd av flertalet arrondissement varierar öppettiderna ibland mellan dem.

I turisttätare arrondissement sträcker sig öppettiderna exempelvis ofta längre in på kvällen. Mer om hur de olika arrondissementen fungerar hittar du här.

Kolla gärna upp butikernas öppettider innan du ger dig ut, särskilt om du har någon eller några specifika affärer du är intresserad av.

Under somrarna brukar butikerna i Paris generellt sett vara öppna längre.

Trevlig shopping!

(Senast uppdaterad 2019-12-06.)