Shopping i Paris

Mode, konst, kristall, antikviteter, inredning och delikatesser. Paris har allt och lite till av vad man kan önska sig. Välj mellan alla de stora märkena som trängs längs Champs-Élysssées eller strosa på smågator i Le Marais.

Shoppingen finns över allt. Ända sedan medeltiden har Île de la Cité fungerat som stadens handelscentrum. Fram till 1971 låg här Les Halles, eller Hallarna, som det hette. Detta var dock tvunget att rivas på grund av den mängd utsläpp varutransporterna orsakade, vilket förorenade luften rejält i innerstaden. Istället ligger här nu ett av Paris stora köpcenter, Forum des Halles, som är byggt i flera våningar under marken.

Andra stora varuhus är Printemps och Galeries Lafayette (9e). I dessa enorma varuhus visar butikerna upp sina kläder i en gratis modevisning varje vecka. Galleriorna är vanligtvis öppna mellan 10 och 19 alla dagar utom söndag.

Är du ute efter den dyrare varianten av mode bör du söka dig till områden som rue du Faubourg Saint-Honoré, där du hittar de stora modehusen, och Avenue Montaigne, vilken anses vara den mest glamourösa gatan i Paris!

Har du en mindre budget finns det inget specifikt område att söka sig till, butikerna ligger utspridda över hela staden. Tips är att gå till Saint-Germain-des-Prés eller Rue de Rennes på vänstra stranden, eller Le Marais, Rue de Rivoli och rue St-Antoine på högra stranden. Fynd finns att göra på Rue d’Alésia (14e) vilka säljer förra säsongens märkeskläder. Underskatta inte heller marknadsstånden där du kan fynda fina kopior av dyra märken.

Gillar du inredning bör du besöka butiken Habitat (12 Boulevard Madeleine) vilka har ett stort sortiment av spännande möbler och andra inredningsprylar. Kartell (242 Boulevard St-Germain) har designermöbler från många kända designers och ett mycket spännande utbud.

Konstintresserade bör absolut besöka Le Viaduc des Arts (Avenue Daumesnil, 12e), vilken är en gammal järnvägsbro som byggts om till ett riktigt designcentrum. I valven på bron finns ateljéer och lokaler för utställningar av alla dess slag, från guldsmide till skulptur och glas.

Paris kryllar av olika loppmarknader där man verkligen kan göra fynd. Den största och mest berömda marknaden är Marché au Puces de Saint-Ouen mellan Saint-Ouen och Clignancourt (17e). Hit kommer ungefär 150 000 människor varje helg. Marknaden är öppen måndagar, lördagar och söndagar.

Det finns inte bara marknader för prylar utan även för mat. Här köper du fina råvaror direkt på gatan, vackert upplagd för kunden. Oftast är det ”se men inte röra” som gäller. Du pekar alltså på vad du vill ha, och handlaren plockar åt dig. Passa på att smaka på goda ostar, skinka, korv, frukt och grönt i alla dess former.

Besök exempelvis Rue de Bucci (6e) eller Rue Lepic (18e). Öppet tisdag till söndag.
Fauchon på Place de la Madeleine är en mycket populär delikatessbutik. Det är lite dyrare än på marknaderna, men utbudet och urvalet är fantastiskt, vilket gör ett besök här en upplevelse i sig, även om man inte tänkt handla något.