Louvren – mycket mer än Mona Lisa

Louvren är världens mest besökta museum – och vi förstår varför. Här hänger bland annat Mona Lisa, som ett av museets hela 35 000 föremål. Om du söker efter en förstklassig konstupplevelse finns Louvren här för dig.

louvren

Louvren kan både skryta med att vara Frankrikes största nationalmuseum och världens mest besökta museum.

Här hittar du godingar som da Vincis Mona Lisa och målningar av både Tizian och Rafael. Fördelat på en area på över 60 000 kvadratmeter visas museets hela 35 000 föremål upp.

Louvren – ett magnifikt museum med lång historia

Historien om Louvren börjar redan på 1100-talet då Kung Filip II lät bygga en fästning på platsen för att skydda Paris mot angripare. Efterträdande kungar fortsatte genom åren att bygga till och bygga om denna fästning som blev slottet Grand Louvre.

När Ludvig XIV flyttade hovet från Louvren, år 1682, lämnades hela den stora samling av konst, som förvärvats av kungligheter genom århundraden kvar på slottet. Det blev startskottet för den museiverksamhet vi är vana vid att se på Louvren idag.

Efter den franska revolutionen byggdes Louvren om och öppnades upp som museum för allmänheten.

År 1935 överlämnades Edmond James de Rothschilds samling till Louvren. Den samlingen har numera en egen utställningshall och består av inte mindre än 500 illustrerade böcker, närmare 3000 teckningar och så mycket som 40 000 gravyrer.

Men förutom gåvor är museets samlingar också stora tack vare de krig som Napoleon förde under större delen av sitt liv. Detsamma gäller de franska expeditionerna till Grekland och Orienten, då många konstskatter togs med till Frankrike.

Glaspyramiden

Vid entrén till museet finns den stora pyramiden i glas, som man kanske främst förknippar med Louvren. President Mitterand lät bygga denna pyramid år 1989, som en del av ett stort renoveringsprojekt av Louvren.

Den andra delen av pyramiden stod klar först år 1993 och är en, så kallad, inverterad pyramid. Det innebär att basen är i markplan medan spetsen pekar nedåt i gångarna under marken.

Glaspyramiden är unik i sitt slag och sitter fast i en 30 ton tung stålram. Varje glasruta är därtill 30 millimeter tjock – det är inga fönsterrutor vi pratar om alltså. Efter mörkrets inbrott lyses Louvrens glaspyramid upp av strålkastare.

Besök Louvren

Louvren ligger i hjärtat av Paris, på Île de la Cité i 1a arrondissementet.

Här finns inte bara målningar utan även skulpturer, teckningar, tryck och antikviteter från hela världen. Vi pratar ett tidsspann på många hundra år: Från flera hundra år före vår tideräkning och hela vägen fram till 1800-talet. Missa inte den mest berömda tavlan genom tiderna som finns här, nämligen Leonardo da Vincis Mona Lisa.

En del av samlingen kommer från början från Ludvig XIV och slottet i Versailles, som blev tömt på sina konstverk och möbler under den franska revolutionen. Den kända Roibyrån (Bureau du Roi) stod länge i Louvren men är numera tillbaka på slottet i Versailles.

Museet är öppet från klockan 9 till klockan 18 alla dagar utom tisdagar (då Louvren alltid är stängt) och vissa helger. Onsdagar och fredagar är det kvällsöppet till klockan kvart i 10 och den första lördagen varje månad likaså. Mellan oktober och mars är inträde gratis den första söndagen i varje månad.

Vi rekommenderar dig verkligen att ta en guidad tur runt Louvren. Även om man försöker så kan man omöjligen hinna med att se alla konstverk på en ynka dag. En guidad tur är därför ett prisvärt alternativ om man har ont om tid – eller inte vill ta tre dagar av semestern endast till detta museum.

Med en guidad tur blir man visad de verkliga höjdpunkterna i Louvren och får dessutom lära sig mycket mer än om man traskat runt på egen hand.

» Biljett till Louvren med guidad tur och snabbinträde

Boka biljett till Louvren

För att komma in i Louvren måste du köpa en biljett. Att boka biljett i förväg är en bra idé, då slipper du ofta långa köer.

Bokar du över nätet får du dessutom ofta köföreträde och får inte sällan biljetten till ett billigare pris än om du köpt den på plats.

Du kan också kombinera ett besök på museet med andra aktiviteter i Paris. Varför inte testa på denna fantastiska dagstur med både reserverat inträde till Louvren samt en båttur på Seine, exempelvis?

Vi rekommenderar att du bokar biljetter via vår partner Get Your Guide. Här får du en god översikt över alternativen och det är lätt att både boka och boka av.

 

(Senast uppdaterad 2019-11-15.)