Jardin des Plantes

Jardin des Plantes är Paris botaniska trädgård och är en del av naturhistoriska riksmuseet; Muséum national d’histoire naturelle, lokaliserat i 5e arrondissementet. I den 28 hektar stora parken finns flera av museets gallerier, en skola för utbildning av botanister, och ett zoo – Jardin des Plantes Ménagerie.

Detta grundades redan 1795 och är således det äldsta ännu funktionerande zoo. Det är ett ganska litet zoo, men huserar ändå över 1100 individer, varav många är utrotningshotade arter.

Här finns flera olika blomsterarrangemang och särskilda sektioner för olika typer av växter. En del av trädgården är till för nya sorters blommor och växter, framtagna genom korsningar, ympning etc.

Det finns en hel sektion med över 3000 olika sorters växter endast från alpina områden från hela världen. Här finns även en stor rosträdgård med hundratals olika rosenbuskar och träd.

När trädgården anlades 1626 var det från början en örtträdgård. Den kallades Jardin du Roi, Kungsträdgården och tillhörde Louis XIII. Allmänheten fick tillträde år 1640 och har sedan dess varit en välbesökt plats. Det kostar ingenting att besöka Jardin des Plantes (bara avgift om man besöker museet).

Trädgården har bland annat en stor labyrint skapad av välvårdade gröna häckar. Tillträde till denna fantastiska grönska finns varje dag från 8 på morgonen till 17 på eftermiddagen, helgdagar är det stängt.