Jardin des Plantes – Paris gröna oas

Jardin des Plantes är Paris vackra botaniska trädgård. Förutom växter i överflöd, finns museum, utställningar och ett zoo. Åk hit för en upplevelse som passar hela familjen.

jardin des plantes

Jardin des plantes, ordagrant Plantträdgården, är en av Paris bästa platser för dig som vill njuta av träd, blommor och djurliv.

Trädgården är sedan år 1794 en del av det naturhistoriska riksmuseet, Muséum national d’histoire naturelle, och ligger i det 5:e arrondissementet i Paris.

Jardin des plantes – mer än en trädgård

Jardin des plantes är egentligen flera botaniska trädgårdar i en. Exempelvis finns det en del av trädgården som är till för nya sorters blommor och växter, framtagna genom korsningar, ympning och så vidare.

Det finns också en hel sektion med över 3000 olika sorters växter från alpina områden över hela världen. Missa inte heller den stora rosenträdgården med hundratals olika rosenbuskar och träd.

Trädgården har också en stor labyrint, konstruerad av välvårdade gröna häckar samt olika utställningsevent som alternerar över året. Här ute hittar du även ett flertal växthus.

När trädgården anlades var det från början en örtträdgård som kallades Jardin du Roi, kungsträdgården, och tillhörde Louis XIII.

Från och med år 1640 har allmänheten haft tillträde och sedan dess har det varit en välbesökt plats.

En av de äldsta djurparkerna i världen

Jardin des plantes är mycket mer än en botanisk trädgård. I den 28 hektar stora parken finns bland annat en djurpark, Ménagerie du Jardin des plantes.

Under hela året kan du besöka parken och upptäcka arter som antingen är utrotningshotade eller som helt enkelt inte finns i naturen längre, men som här får en chans att överleva.

Promenadstråket runt Ménageriet leder till orangutanger, snöleoparder, gigantiska sköldpaddor, noshörningar och till de övriga 1200 invånarna i denna zoologiska trädgård. Den kända jätteelefanten Jumbo bodde här under 1800-talet.

Detta zoo är förhållandevis litet – särskilt om man jämför det internationellt – men är den näst äldsta ännu fungerande djurparken i världen, vilket är riktigt häftigt.

Djurparken Ménagerie du Jardin des plantes grundades faktiskt så tidigt som år 1795, men själva Jardin des plantes grundades ännu tidigare, nämligen år 1597, vilket alltså är för över 420 år sedan.

Ett nytänkande naturhistoriskt museum

Utöver ett zoo och en botanisk trädgård har Jardin des plantes utställningar, bibliotek och ett museum med bland annat dinosaurieskelett.

Här inne håller du dig upptagen i flera timmar, men se till att inte komma hungrig då Jardin des plantes inte har någonstans där man varken kan eller får äta.

För att verkligen kunna njuta av upplevelsen som trädgården erbjuder gäller det alltså att ha ätit innan.

Vi kan rekommendera evolutionsmuseet, Grande galerie de l’évolution, som har tagit ett helt nytt grepp om hur arter och kunskap förs fram på bästa sätt.

Bland annat finns det en parad av afrikanska djur, Caravane africaine, som är presenterade som om de skulle vandra genom museet.

I museet finns en enorm hall som har fått behålla originaldesignen sedan år 1889. Det innebär bland annat att istället för konstbelysning skiner det in naturligt dagsljus från ett enormt glastak på en area av 1000 kvadratmeter.

Genom åren har evolutionsgalleriet genomgått flera förändringar och renoveringar. Ett av de största renoveringsprojekten genomfördes under 1990-talets början och stod klart år 1994.

Bra att veta om Jardin des plantes

Jardin des plantes delas lättast upp i tre: trädgårdarna och allt utomhus, djurparken, museet och allt inomhus. Det finns vissa saker som kan vara bra att veta om dessa delar inför ett besök.

Trädgårdarna och utomhus

 • I trädgårdarna får man inte cykla, åka rullskridskor eller sparkcyklar.
 • Det är förbjudet att mata fåglar.
 • Instrument får inte medföras och man får inte heller spela hög musik.
 • Man får inte heller plocka blommor, röra växterna eller leka lekar där bollar ingår.
 • Husdjur är inte tillåtna (med undantag från tjänstehundar, såsom ledarhundar).

Djurparken

 • Barn måste hållas under en vuxens uppsikt.
 • Djuren får absolut inte störas. Att försöka påkalla deras uppmärksamhet räknas som att störa dem.
 • Mata inte djuren!
 • Det är viktigt att respektera säkerhetsbarriären mellan djuren och besökarna, för egen säkerhet och djurens.

Museet och inomhus

 • Här inne gäller: Se men inte röra!
 • Mat och dryck är förbjuden.
 • Man får fotografera, men varken blixt eller stativ är tillåtet.

Boka biljett till Jardin des plantes

Jardin des plantes har öppet varje dag från klockan åtta på morgonen till klockan halv sex på eftermiddagen. Växthusen öppnar klockan tio på morgonen och stänger antingen klockan fem eller klockan sex på kvällen, beroende på säsong. Sista insläpp sker 45 minuter före stängning.

Ménageriet, djurparken, har öppet varje dag från klockan nio på morgonen till fem på eftermiddagen. Sista insläpp sker 45 minuter före stängning.

Grande galerie de l’évolution har öppet varje dag förutom tisdagar från klockan tio på morgonen till klockan sex på kvällen. Sista insläpp sker 45 minuter innan stängning.

För hela parken gäller andra öppettider vid helgdagar eller extrema väderförhållanden, såsom höga temperaturer. Mer information hittar du på deras hemsida.

De botaniska trädgårdarna är gratis men om du vill besöka museet, djurparken eller eventutställningarna i trädgårdarna måste du betala.

Detsamma gäller för växthusen. Priset för en biljett startar på tio euro.

(Senast uppdaterad 2019-11-21.)