La Défense – imponerande modern arkitektur

La Défense är Paris stora affärsdistrikt. Detta Manhattanliknande distrikt i Paris står i direkt kontrast med den annars romantiska, gastronomiska och anrika staden. Här finns allt från läckert designade byggnader till sevärdheter och lyxig shopping.

La Défense i Paris

Väster om Paris innerstad, i förorten Neuilly-sur-Seine, tronar skyskrapor och stora byggnader. Här är de uppförda för att tillsammans bilda ett stort kontorskomplex och bostäder nära innerstaden, La Défense.

L'axe historique de Paris

Med start i Louvren, längs med Champs-Élysées och Triumfbågen och vidare rakt väster ut med stopp i Place de la Concorde, löper den så kallade l’axe historique.

Sträckan är tio kilometer lång och är markerad av flera historiska monument längs med vägen. Den ena änden markeras som sagt av Place de la Concorde och den andra änden har sitt stopp i La Défense, vid Grande Arche.

Anledningen till att affärsdistriktet ligger just här och inte inne i Paris centrum är för att man inte har velat förstöra det historiska Paris med en alltför modern arkitektur. Det har också lett till att Paris alla skyskrapor och liknande nutidsbyggen är samlade i just detta område, vilket nästan gör det till en liten stad i en storstad.

Från industriområde till affärsdistrikt

Tidigare var detta ett industriområde, som man i slutet på 1950-talet beslutade att förändra. Anledningen till att man menade att det behövdes en förändring var för att distriktet hade en hel del slumområden, som parisarna ville få bort.

Dessutom tyckte man att det var dags att skaka liv i de gamla kvarteren – och det får man säga att de lyckades med. Idag utgör La Défense nämligen Paris ekonomiska centrum och har en ambitiös Wall Streetvibe över sig. Här finns även flera lyxiga hotell att bo på.

Platsen har fått sitt namn från La Défense de Paris, en staty uppförd i slutet av 1800-talet för att hedra de stupade soldater som försvarat Paris i det fransk-preussiska kriget. Den stora förlust som Frankrike led i det fransk-preussiska kriget blev också grunden till andra storstilade byggen i Paris. Bland annat var basilikan Sacré-Cœur tänkt att peppa parisarna – och hela Frankrike – efter nederlaget och förlåta dem sina synder.

La Défense är under ständig utbyggnad

Planeringen och byggandet är i full gång hela tiden. Man vill ständigt utöka affärsdistriktet med fler och mycket högre byggnader.

Redan nu har distriktet många höga byggnader, flera är över 159 meter! Och den högsta byggnaden, Gan tower, är så mycket som 179 meter.

La Défense är ett riktigt häftigt distrikt i Paris och vi rekommenderar dig att ta en guidad tur i området. Tack vare platsens historia och unika utförande finns det mycket att se och uppleva här. Med en guide kan du dessutom få de bästa tipsen på både restauranger och shopping, som du kan ägna dig åt efter turen.

» Boka biljett till en privat guidad tur runt La Défense och Grande Arche

Hyperkuben Grande Arche

La Défense är kanske mest känt för bygget som tronar i mitten av distriktet: Grande Arche. Grande Arche de la Défense var från början ett initiativ från president Mitterand, då han anordnade en tävling i början av 1980-talet. Priset var att vinnaren skulle få sitt bidrag byggt i distriktet.

Vinnare blev den danska arkitekten Otto von Spreckelsen, vars bidrag var Grande Arche. Han ville designa en modern variant av Triumfbågen och resultatet blev hyperkuben som står i La Défense idag. Bygget stod klart år 1989.

Man kan likna Grande Arche vid en ihålig kub. Den är 110 meter hög och har både en restaurang, säsongsanpassade aktiviteter och en utmärkt promenadsträcka högst upp. För den som vill se en otroligt vacker utsikt över Paris är detta värt att spendera pengar på.

» Boka biljett till Grande Arche de la Défense

Boka biljett till La Défense

För att bara strosa runt i La Défense behöver du ingen biljett. Men om du däremot vill besöka Grande Arche kommer du att behöva det. Att boka en guidad tur är ett roligt sätt att uppleva området på och guiderna brukar dessutom kunna bjuda på kuriosa och lokal kunskap som du annars hade gått miste om.

Vi rekommenderar att du använder dig av våra partners Get Your Guide och Viator. Bokningen är både lätt och smidig och du får oftast biljetten till ett bättre pris än om du bokat på plats. Och så slipper du förstås köerna om du bokar över nätet.

(Senast uppdaterad 2022-04-30.)