La Défense – imponerande modern arkitektur

La Défense är Paris stora ekonomiska distrikt. Här finns skyskrapor och byggnader uppförda för att bilda ett stort kontorskomplex och bostäder nära innerstaden.

La Défense i Paris

Med start i Louvren, fortsatt till Place de la Concorde, längs med Champs-Élysées och Triumfbågen, och vidare rakt väster ut, löper den så kallade l’Axe Historique.

Den 10 kilometer långa sträckan, markerad längs vägen av flera historiska monument, avslutas utanför Paris innerstad med Grande Arche vid La Défense.

Anledningen till att dessa byggnader ligger just här, och inte inne i Paris centrum är att man inte har velat förstöra det historiska Paris med en alltför modern och intetsägande arkitektur.

La Défense fick sitt namn efter en staty

Tidigare var detta ett industriområde, som man i slutet på 50-talet beslutade om att förändra och lyckas få bort de slumområden som fanns här.

Platsen har fått sitt namn från La Défense de Paris, en staty uppförd i slutet på 1800-talet för att hedra de stupade soldater som försvarat Paris i det fransk-preussiska kriget.

Området har många höga byggnader, flera är över 150 meter höga. Den högsta, Gan tower är 179 meter hög. Planeringen och byggandet är i full gång hela tiden för att utöka detta affärsdistrikt med fler och mycket högre byggnader.

Grande Arche de la Défense är ännu ett initiativ från president Mitterand. Den danska arkitekten Otto van Spreckelsen är designer av den modernare varianten av Triumfbågen, som många tycker liknar en ihålig kub.

Den är 106 meter hög, och självklart tillgänglig som utsiktsplats för den som önskar.