Musée d’Orsay – möt Monet, Manet, Van Gogh och många fler

Musée d’Orsay ligger vid stranden av Seine i 7:e arrondissementet och är ett konstmuseum i toppklass. Här hittar du några av historiens mest kända konstverk av några av världens bästa konstnärer.

Musée d'Orsay i Paris

Musée d’Orsay håller några av historiens vackraste och mest kända konstverk. Detta kulturella centrum tar dig på en konstnärlig resa där du bland annat får möta Monet, Van Gogh och Renoir.

» Här kan du boka biljetter till museet

Musée d'Orsay – 80 gallerier och en bio

Museet har tre plan med balkonger på den andra våningen som delvis sträcker sig ut över den första, medan den tredje våningen är placerad ovanför lobbyn.

Taket är ett stort glasvalv som löper längs med mittgången på byggnaden och sprider ett fantastiskt ljus i lokalens huvuddel.

Musée d’Orsay innehar samlingar av konst från framför allt andra hälften av 1800-talet fram till cirka år 1914.

Majoriteten av konsten här springer därför ur impressionismen, med konstnärer som exempelvis Monet, Manet, Van Gogh, Gauguin, Renoir och Cézanne i spetsen.

» Boka guidad tur av Musée d’Orsay med fokus på impressionismen

Här visas målningar, fotografier, skulpturer och möbler från den aktuella tiden. Totalt finns det 80 olika gallerier i byggnaden. Det finns även en biograf som endast visar gammal film.

En av de mest kända målningarna är Édouard Manets Déjuner sur l’herbe (Frukosten i det gröna), vilken chockade den franska publiken när den först visades år 1863. Målningen föreställer nämligen en picknick ute i det gröna med en naken kvinna tillsammans med två påklädda män.

En annan berömd tavla är Auguste Renoirs Bal du moulin de la Galette, från år 1876, vilken föreställer en väderkvarn i det omtalade området Montmartre.

Men det är inte vilken väderkvarn som helst. Under samma tid som målningen skapades var nämligen Moulin de la Galette ett populärt dansställe och det sägs att Renoir använde sina egna vänner som modeller för att lyckas fånga den familjära stämningen på platsen.

» Boka guidad tur på Musée d’Orsay för familjer med barn

Från järnvägsstation till museum

D’Orsay var från början en järnvägsstation, Gare d’Orsay, som blev byggd inför världsutställningen år 1900. Byggnaden är uppförd i så kallad Beaux-Arts-arkitektur, vilket är en slags mix mellan antik och romersk arkitektur med en slutfinish av renässansens överdåd och prål.

Järnvägsstationen användes i nästan 40 år, hela vägen fram till år 1939, när stationens plattformar var för korta för de längre tågen som började användas en tid efter sekelskiftet.

Vägen till konstmuseum har inte varit spikrak för d’Orsay. Under andra världskriget fungerade byggnaden som postcentral för leveranser till soldaterna och byggnaden har även varit ett hotell.

Planen var att riva byggnaden år 1970, för att ge plats åt ett annat bygge, men dåtidens kulturminister, Jacques Duhamel, vägrade låta det ske.

Istället utsåg man Gare d’Orsay till ett historiskt minnesmärke och valde att bygga om den gamla järnvägsstationen till ett konstmuseum.

Man ville ha ett konstmuseum som kunde överbrygga klyftan mellan Louvren och Centre Pompidou. I juli år 1986 stod Musée d’Orsay klart och i december samma år blev det invigt.

» Boka en privat guidad tur på Musée d’Orsay

Mat på plats

Under den korta period som Musée d’Orsay var ett hotell, Hôtel d’Orsay, byggde man en restaurang på första våningen.

Fortfarande i samma skick som när byggnaden slog upp sina portar år 1900 har restaurangen bevarat den tidlösa atmosfären samtidigt som de skruvat till det med en modern twist. Kristallkronor och målat tak blandas med nutida stil på bord och stolar.

Här inne serverar köksmästare Yann Landureau mat från det traditionella franska köket samt några rätter som inspireras och förändras i samklang med museets olika event.

Restaurangen öppnar klockan 11:45 och stänger klockan 17:30. Undantaget är måndagar när restaurangen är stängd och torsdagar då restaurangen stänger 14:45 för att sedan ha öppet mellan klockan 19 och 21:30 samma kväll.

» Boka guidad tur med trerätterslunch på restaurangen

På Musée d’Orsay finns även kaféer som passar fint för en lätt lunch, ett mellanmål eller en fika.

Boka biljett Musée d'Orsay

För att komma in till Musée d’Orsay behöver du köpa en biljett.

Vi rekommenderar vår partner Get Your Guide. Genom dem bokar du snabbt och enkelt och får en god översikt över alternativen som finns. Skulle du få förhinder är det ofta möjligt att avboka biljetten.

Du slipper dessutom köerna och får inte sällan biljetten till ett bättre pris än om du köpt på plats.

 

(Senast uppdaterad 2019-11-29.)