Musée d’Orsay – möt Monet, Manet, Van Gogh och många fler

Musée d’Orsay ligger vid stranden av Seine i sjunde arrondissementet. Ett konstmuseum ombyggt från en järnvägsstation, Gare d’Orsay, som från början byggdes inför världsutställningen år 1900.

Musée d'Orsay i Paris

Byggnaden har, förutom järnvägsstation, även fungerat som postcentral för leveranser till soldaterna under Andra världskriget och som hotell.

År 1977 beslutade den franska regeringen att den gamla järnvägsbyggnaden skulle göras om till museum. Arkitekturen valdes med omsorg och till slut blev det ACT som fick leda projektet. ACT bestod av arkitekterna M. Bardon, M. Colboc and M. Philippon.

Fantastiskt ljus i museet

Ombyggnaden påbörjades 1980 och pågick i sex år. Byggnaden invigdes av president Francois Mitterand den 1 december 1986 och en vecka senare öppnades dörrarna för allmänheten.

Museet är uppbyggt i tre plan, med balkonger på andra våningen som löper ut över den första. Tredje våningen är placerad ovanför lobbyn.

Taket är ett stort glasvalv som löper längs med mittgången på byggnaden. Valvet sprider ett fantastiskt ljus i lokalens huvuddel.

Musée d’Orsay – 80 olika gallerier

Detta museum innehåller konst framför allt från andra hälften av 1800-talet fram till 1914. Totalt finns det 80 olika gallerier i byggnaden. Här visas både målningar, fotografier, flera skulpturer och möbler från den aktuella tiden.

Här finns även en biograf som visar gammal film. Majoriteten av konsten här kommer från Impressionismen, med konstnärer som Monet, Manet, Van Gogh, Gauguin, Renoir, Cézanne och många många fler.

En av de mest kända målningarna är Manet’s Déjeuner sur l’herbe, vilken chockade den franska publiken när den först visades år 1863. Den föreställer en picknick i gröngräset med en naken kvinna tillsammans med två påklädda män.

En annan berömd tavla är Moulin de la Galette från 1876, vilket är en väderkvarn i området Montmartre, avbildad av Renoir.