Folies Bergère – teatern som blev symbol för 1920-talets Paris

Folies Bergère är en revyteater från 1800-talets Paris. Här har lättklädda kvinnor och fjäderprydda kostymer varit en självklarhet i över 100 år.

Folies Bergere i Paris

Folies Bergère är belägen i Paris 9:e arrondissement, på 32 rue Richer och är en av Paris kända kabaréer. Namnet, Bergère, kommer från en väg som ligger nära kabarén: rue Bergère. Men egentligen betyder namnet ungefär ”herdinnegalenskap”.

Vi kan också tipsa om att spana in några av de andra kända kabaréerna i Paris, bland andra den omåttligt populära Moulin Rouge och Le Lido, som har mer moderna uppsättningar.

Folies Bergère var från början ett operahus

Teatern blev först konstruerad som ett operahus och hette då Folies Trévise. Det invigdes i maj år 1869 och hade uppsättningar av operetter, akrobatiska nummer och flera komedioperor.

Den 13 september år 1872 blev både namn och inriktning utbytt när Folies Trévise blev till Folies Bergère – plötsligt stod kabaréer i fokus. Extravaganta operakostymer blev ersatta av flådigare fjäderklädda dräkter och, ibland, nakna kvinnor.

Fram till mitten på 1960-talet drevs revyteatern av managern Paul Derval som gjorde kabarén berömd för sina grandiosa framträdanden och lättklädda damer i exotiska utstyrslar.

Sedan dess har kabarén årliga uppsättningar av stora spektakel, operetter och skådespel.

Storslagen symbol för det parisiska livet

Storhetstiden för Folies Bergère sträcker sig över närmare 40 år, mellan 1890-talet och hela vägen in i 1920-talet.

La Belle Époque (1920-talet) har kommit att bli en symbol för mycket av det vi förknippar med Frankrike idag, bland annat förstås fjädrar, glitter och glamour på kabaréer.

En av de mest kända händelserna på Folies Bergère var år 1926 när Jospehine Baker gjorde ett berömt framträdande.

Den amerikanska sångerskan och dansösen uppträdde med den, så kallade, ”banandansen”, vilken blev omtalad i hela Paris. Anledningen var att Josephine utförde numret endast iförd en kjol av konstgjorda bananer.

Andra kända artister som stått på denna scen är Frank Sinatra, Charlie Chaplin och Edith Piaf.

(Senast uppdaterad 2019-12-12.)