Boulevard Saint-Germain

Boulevard Saint-Germain är en av Paris största och mest kända gator. Den löper i en 3,5 kilometer lång båge med båda fästena på vänstra stranden av Seine, från bron Pont de Sully, vid Île Saint-Louis, till Pont de la Concorde.

Eftersom den är så lång når gatan både 5e, 6e och 7e arrondissementet. I mitten korsas gatan av den andra mest kända gatan på vänstra stranden, Boulevard Saint-Michael. Denna gata löper i nord-sydlig riktning genom Paris och fungerar som gräns mellan 5e och 6e arrondissementet.

Både Saint-Michael och Saint-Germain är resultatet av den omfattande renovering Haussman gjorde av Paris under industriella revolutionen på 1850- och 1860-talet. Tidigare låg här flera mindre gator och kvarter, som således fick lämna plats för det nya och mer öppna Paris.

Namnet Saint-Germain kommer från biskop Germain, som under medeltiden skyddade skatterna i klostret Saint-Germain-des-Prés från plundrare. Gatan löper även över den plats som en gång var klostrets fängelse, vilket jämnades med marken till fördel för bygget av boulevarden.

Klostret har även gett namn åt de omgivande kvarteren. Sedan 1600-talet har musiker och konstnärer av olika slag samlats här och gett området en stark kulturell prägel. Från mitten på 1900-talet har Saint-Germain varit ett välbesökt område, inte minst för sina många caféer och rika nattliv.

Framför allt har det fungerat som ett samlingscentrum för studenter på grund av närheten till Latinkvarteren. Idag är Saint-Germain kantad av dyra butiker, nattklubbar och caféer, en gata väl värd ett besök.