Boulevard Saint-Germain – shopping, restauranger och klassiska kaféer

Boulevard Saint-Germain är en av Paris största och mest kända gator. Här hittar du allt från klassisk kultur till lyxshopping och ett besök blir ofta ett heldagsäventyr.

boulevard saint-germain

Boulevard Saint-Germain löper i en tre och en halv kilometer lång båge med båda fästena på Seines vänstra bank, La Rive Gauche. Bågen sträcker sig från bron Pont de Sully, i Île Saint-Louis, till en annan känd bro i Paris: Pont de la Concorde.

Längs med denna gata finns mängder av luxuösa butiker, bohemiska caféer, kända restauranger och all shopping du någonsin kunnat önska dig. Här finns också några av de bästa hotellen i Paris.

Känd gata i över 150 år

Eftersom Boulevard Saint-Garmain är en så lång gata når den både 5:e, 6:e och 7:e arrondissementet.

I mitten korsas den av den näst mest kända gatan på vänstra stranden av Seine, nämligen Boulevard Saint-Michael. Denna gata löper i nordsydlig riktning genom Paris och fungerar lite som en avdelare mellan 5:e och 6:e arrondissementet.

Både Saint-Michael och Saint-Germain är resultatet av den omfattande renovering stadsplaneraren Georges-Eugène Haussman gjorde av Paris under den industriella revolutionen på 1850- och 1860-talen. Det innebär att gatan är över 150 år gammal.

Tidigare låg här flera mindre gator och kvarter som fick lämna plats för den nya visionen av ett nytt och öppnare Paris.

Boulevard Saint-Germain var ett av Haussmans prestigeprojekt och var så pass viktigt att ett av Paris tidigare landmärken, ett fängelse som tillhörde kyrkan Saint-Germain-des-Près, blev jämnat med marken för att lämna plats åt gatan.

Området Saint-Germain

Namnet Saint-Germain kommer från biskop Germain som under medeltiden skyddade skatterna i Saint-Germain-des-Prés från plundrare.

Saint-Germain har även gett namn åt kvarteren i den närmaste omgivningen och sedan 1600-talet har musiker och konstnärer samlats här. Det har gett området en stark kulturell prägel.

Från mitten på 1900-talet har Saint-Germain varit ett välbesökt område, inte minst tack vare sina många caféer och rika nattliv. Framför allt har det fungerat som ett samlingscentrum för studenter, på grund av närheten till Latinkvarteren och skolan École des Beaux-Arts.

Latinkvarteren är ett område som är värt att besöka när du är här. Denna plats har bland annat inspirerat Henri Murger till att skriva romanen Scènes de la Vie de Bohème, vilken även ligger till grund för den populära operan La Bohème.

» Boka en 2-timmars privat rundvandring i Latinkvarteren

Shoppinggatan för alla

Boulevard Saint-Germain är en utmärkt shoppinggata i Paris. På gatan trängs butiker som BOSS, Burberry och Louis Vuitton – och även om du inte vill gå in i butikerna går det utmärkt att fönstershoppa, det är lite charmen med Saint-Germain.

Här finns allt från lyxbutiker till billigare märken och hela gatan är kantad av restauranger, barer och caféer.

Ett av de mest kända och älskade caféerna på Boulevard Saint-Germain är Café Les Deux Magots.

Les Deux Magots har haft många kända namn på besök. Bland andra Hemmingway, Simone de Beauvoirall och Sartre. Café de Flore är också ett omtalat café och ligger precis runt hörnet. Här gästade stora namn som Picasso, när det begav sig.

» Boka en franskalektion på Café de Flore och guidad tur i Saint-Germain-des-Près

Att Paris och smakfulla saker går hand i hand, det är väl närmast en naturlag. Men det är inte bara stilen det handlar om.

Runtom Boulevard Saint-Germain finns flera gastronomiska äventyr som du inte vill missa. Bland annat uppskattade matvandringar för vuxna och andra matturer med fokus på sötsaker och choklad för hela familjen.

» Boka en matvandring i Saint-Germain des Près

» Boka en sötsaks- och chokladvandring för hela familjen

Innan du besöker Boulevard Saint-Germain

Det behövs naturligtvis ingen inträdesbiljett till gatan, däremot gör man klokt i att ta en guidad tur av något slag för att få ut det mesta och bästa av upplevelsen.

Vi rekommenderar att du använder dig av vår partner Get Your Guide för att kunna boka både snabbt och säkert.

Bekväma skor är ett måste, även om det känns som om högklackat och lackskor är det enda alternativet när man glider förbi de lyxiga butikerna. Tänk dock på att gatan faktiskt är 3,5 kilometer lång. Fötterna kommer att tacka dig för det mer praktiska alternativet.

Parisarna själva prisar Boulevard Saint-Germain och föreslår att du avsätter åtminstone en halvdag till att uppleva gatan. Njut av att känna den parisiska atmosfären och passa på att slå dig ner på en uteservering med rutiga dukar och nybakade brödpinnar.

 

(Senast uppdaterad 2019-12-05)