Notre Dame

Visionen om Notre Dame föddes hos biskop Maurice de Sully runt år 1160. Han ville bygga en katedral tillägnad Jungfru Maria. Katedralen skulle placeras på Île-de-la-Cité och ersätta den befintliga kyrkan, Saint Stevens. Första stenen lades år 1163, men bygget skulle pågå i nästan 200 år.

Katedralen är byggd i gotisk stil, vilken influeras av romarnas konstruktionssätt. Det franska namnet, Notre Dame de Paris, betyder ordagrant Vår dam av Paris. Denna otroligt vackra kyrka är täckt i utsökta detaljer och olika skulpturer i fasaden, som löper i stora valv, med stenfigurer på taket och avslutas med en spira i toppen.

De färgade glasfönstren från 1850-talet pryder sakristian. Varje fönster har en liten inskription på latin, som tillsammans med glasmönstren berättar legenden om Saint Genevieve, Paris skyddshelgon. De mest storslagna fönstren är dock det tvillingpar av rosettfönster på norra och södra sidan. De är över 13 meter i diameter.

Förutom vackra fönster och skulpturer är kyrkan fylld av underbara målningar och möbler. Ovanför det stora altaret hänger en enorm ljuskrona i skinande koppar. Här finns även en gigantisk orgel med hela 5 tangentbord och 7374 pipor.

Det finns fem stora klockor i Notre-Dame, den största är Emmanuel och väger hela 13 ton! Denna enorma klocka hänger i det södra tornet,

Ursprungligen fanns det ett flertal klockor i katedralen, men dessa plockades ner efter Franska revolutionen och förstördes. Enda undantaget var Emmanuel-klockan, vilken har fått fortsätta ringa över Paris på dess högtidsdagar och andra speciella tillfällen.

De förstörda klockorna ersattes istället med fyra nya, placerade i norra tornet, i mitten på 1800-talet. Dessa ringer dagligen varje hel timme och vid gudstjänst.