Notre-Dame – katedralen i hjärtat av Paris

Notre-Dame de Paris är den vackra katedral som tronar i hjärtat av Frankrikes huvudstad. Detta historiska monument är både mäktigt och otroligt vackert – och trots branden 2019 finns fortfarande mycket att utforska här.

notre-dame

Visionen om Notre-Dame började så tidigt som någon gång runt år 1160. Biskop Maurice de Sully ville bygga en katedral tillägnad Jungru Maria. Det franska namnet, Notre Dame de Paris, betyder faktiskt ordagrant: Vår dam av Paris.

Tanken var att katedralen skulle bli placerad på Île-de-la-Cité och ersätta den befintliga kyrkan, Saint Stevens. Den första stenen lades år 1163 men bygget skulle pågå i närmare 200 år.

Gotiska Notre-Dame

Med influenser från romersk arkitektur är katedralen Notre-Dame byggd i gotisk stil. Den gotiska stilen utmärks bland annat av smala spiror, skelettliknande stenstrukturer, enorma glasytor, spetsbågar och skulptural utsmyckning i fantasifullt manér.

Tanken med att bygga just kyrkor i gotisk stil var att den mäktiga takhöjden (som bland annat kännetecknar just det gotiska) skulle symbolisera Guds ära. Man tänkte sig att de stora utrymmena skulle få människan att känna sig liten gentemot Gud.

Kyrkklockor

Notre-Dame har inte mindre än fem klockor. Den största klockan i katedralen är döpt till Emmanuel och väger så mycket som 13 ton! Denna enorma klocka hänger i det södra tornet på katedralen. En ännu större klocka finns dock i Paris näst mest besökta kyrka: Sacré-Cœur.

Flera av Notre-Dames klockor plockades ner och förstördes i tumultet runt den franska revolutionen. Emmanuelklockan, däremot, fick hänga kvar och ringer än idag över Paris på högtidsdagar och vid andra speciella tillfällen.

De förstörda klockorna ersattes med fyra nya i mitten på 1800-talet och är placerade i det norra tornet. Dessa klockor ringer dagligen varje heltimme och vid gudstjänst.

Konst och fönster i Notre-Dame

Att Notre-Dame är en vacker katedral råder det ingen tvekan om. De färgade glasfönstren från 1850-talet pryder bland annat sakristian. Varje fönster har en liten inskription på latin vilka tillsammans med glasmönstren berättar legenden om Saint Genevieve, Paris skyddshelgon.

Enligt legenden ska hon ha utfört en serie mirakel, bland annat ska hon ha lyckats skydda Paris från hunnen Attila. Hon porträtteras ofta som en herdinna, med en bok, ett ljus eller en fackla i handen.

De mest storslagna fönstren i Notre-Dame är det tvillingpar av rosettfönster som man kan beskåda på den norra och den södra sidan av katedralen. De är över 13 meter i diameter, vilket gör dem lika stora som ett mindre hus till ytan.

Förutom vackra fönster och skulpturer är kyrkan fylld med underbara målningar och möbler.

Ovanför det stora altaret hänger bland annat en enorm ljuskrona i skinande koppar. Här inne finns även en gigantisk orgel med hela 5 tangentbord och 7374 pipor.

Branden 2019

Varför det började brinna i Notre-Dame sent en kväll i april år 2019 är ännu oklart. Vad vi vet är att branden var så omfattande och så häftig att katedralen inte var mer än 15 minuter från total kollaps.

Innan insatsstyrkorna lyckades hejda elden hann katedralen brinna i ett dygn, vilket fick stora delar av byggnaden att bli totalförstörda. Bland annat kollapsade katedralens spira, byggd under 1800-talet, samt delar av taket.

Många konstverk och ett rosettfönster lyckades bli räddade undan lågorna men återuppbyggnaden av Notre-Dame kommer att ta lång tid.

Många privata och publika donationer har gjorts till ett sammanlagt värde av drygt 840 miljoner euro.

Boka biljetter till Notre-Dame

Att boka biljetter i förväg är en god idé. Du slipper onödiga köer och får ofta biljetten till ett bättre pris än om du bokat på plats. Vi rekommenderar vår partner Get Your Guide. Genom dem bokar du snabbt och enkelt och ofta är avbokning möjlig, om du skulle få förhinder.

Med en guidad tur får du ut det bästa av upplevelsen och får dessutom tillfälle att ställa alla dina frågor till en kunnig guide. För den som vill strosa runt på egen hand finns även audioguider.

Trots att stora delar av katedralen ännu inte är återställda och renoveringsprojektet är i full gång finns det flera guidade turer där Notre-Dame ingår.

Varför inte en medeltidstur runt Paris eller en guidad tur som fokuserar på Notre-Dames unika exteriör till exempel?

» Boka en guidad tur som fokuserar på Notre-Dames exteriör

» Boka en guidad tur som tar dig både till Notre-Dame och Sainte Chapelle

 

(Senast uppdaterad 2019-11-18.)