Moulin Rouge – cancan, fjädrar och livsglädje

Moulin Rouge, nöjespalatset i Paris, har levt och frodats i över ett sekel. Cancan, fjädrar och nöjen i massor – härifrån går ingen varken besviken eller oberörd.

moulin rouge i Paris

Varje kväll går ridån upp på den mest berömda scenen i Paris: Moulin Rouge. Här har många världsstjärnor uppträtt, bland andra Ella Fitzgerald och Liza Minelli. Kom in hit för att känna lite joie de vivre, livsglädje.

» Här kan du boka biljetter till föreställningen

Moulin Rouge – den röda väderkvarnen

Om man översätter Moulin Rouge ordagrant betyder namnet röd väderkvarn. Och en röd väderkvarn är också vad som har blivit symbolen för detta världsberömda och storslagna nöjesetablissemang i Paris.

Nöjesinrättningen har funnits på Montmartre sedan år 1889 och namnet kommer från 1600-talets Paris när det inte fanns mindre än 30 väderkvarnar där.

Inrättningen blev finansierad av Charles Zidler och Joseph Oller, en bookmaker som bytte karriär till show business. Han var även grundare till Paris Olympia, ett konserthus i 9:e arrondissementet i Paris.

År 1915 brann lokalen ner, men genom ett omfattande restaureringsarbete kunde portarna återigen slå upp år 1921. Interiören och dekoren behåller än idag mycket av den klassiska stilen fin de siècle, vilket innebär att designen på klubben är inspirerad av den stil som regerade under förrförra sekelskiftet.

» Boka båttur på Seine och en föreställning på Moulin Rouge med champagne

Joie de vivre

Moulin Rouge öppnade i en väldigt speciell tid i Frankrikes historia. Under sekelskiftet från 1800- till 1900-tal var landet mellan två krig och med ett ökat välstånd bland befolkningen, tack vare den industriella revolutionen, kollapsade många av de sociala normer som tidigare fungerat som gränser mellan folk och folk.

I allt detta fungerade Moulin Rouge som en av de platser där sociala klasser inte spelade någon roll, där alla fick umgås med alla och där fest, livsglädje och färgglädje var viktigare än prestige.

Inne i den röda väderkvarnen kunde man låta alla hämningar släppa och än idag hänger den atmosfären kvar: Lyx och flärd blandas med dekadens och förundran.

Ett tips för en höjdarkväll i Paris är att ta boka en guidad kvällstur av staden – kombinerad med ett besök på Moulin Rouge. Du kan läsa mer och boka på den här sidan.

En cancansuccé

Redan från början var Moulin Rouge en succé, men det var ingenting jämfört med den popularitet som kabarén skulle få efter att ha introducerat en ny dans: cancan.

Cancan – kjolarna lyftes

Cancan innebar ursprungligen att prostituerade kvinnor – som jobbade i lokalen och ansågs vara finare än prostituerade på gatan – lockade till sig klienter genom att lyfta på sina kjolar och visa benen, underkläderna och ibland mer än så.

Som så mycket annat i Paris under slutet av 1800-talet ansågs Moulin Rouge som en lika delar vulgär som extravagant upplevelse.

Ju längre tiden gick, desto mer populär blev showen och de prostituerade blev utbytta mot professionella dansare som på scen utförde den mer fartfyllda och akrobatiska cancan vi känner till idag.

Idag består inte showen enbart av cancan utan även av operetter, clowner och annan typ av dans, sång och underhållning.

» Boka biljett till föreställning på Moulin Rouge med champagne

Fjädermakarna Février

Vad vore väl en kabaré utan fjädrar? Fjädrar är faktiskt en så stor del av kabarén att man använder sig av en speciell fjädertillverkare för att få det bästa av det bästa till sina dräkter.

För att se till att varje föreställning blir fylld av färg använder de sig av en och samma butik efter alla dessa år.

Familjeföretaget Maison Février är ansvariga för Moulin Rouges fjädrar och har skapat fjäderdekor sedan år 1929. De är den sista existerande fjäderateljén i Europa och kabaréer över hela världen använder sig av deras hantverk.

Bra att veta innan du besöker Moulin Rouge

  • Kameror är förbjudet.
  • Inga barn under 6 år är tillåtna.
  • Det är bra att vara där minst 30 minuter innan föreställningen.
  • Klä dig för tillfället! Shorts, gympaskor, sportkläder och dylika kläder är inte tillåtet och du kan bli nekad inträde.

Boka biljetter till Moulin Rouge

För att besöka Moulin Rouge behöver du köpa en biljett. Eftersom showerna är omåttligt populära och blir slutsålda flera månader i förväg är det viktigt att vara ute i god tid.

Vi rekommenderar att du använder dig av vår partner Get Your Guide. Via dem bokar du snabbt och säkert och du får en god översikt över alternativen som finns.

Du kan boka med eller utan middag, med eller utan champagne, med en båttur eller kombinera föreställningen med en kvällssightseeing.

» Boka biljett till Moulin Rouge med flera middagsalternativ

» Boka biljett till Moulin Rouge med kvällssightseeing

Här finns ett urval av biljetter och kombinationsbiljetter:

 

(Senast uppdaterad 2019-11-27.)