Paris katakomber – träd in i dödens rike

Paris katakomber breder ut sig som en ingefärsrot under den vimlande staden. I gångarna där nere trängs kvarlevorna efter sex miljoner människor. Traska runt om du vågar! [Uppdaterad 2023-02-21]

Paris katakomber

Paris katakomber, eller l´Ossuaire Municipal, som är det officiella franska namnet, är en stor massgrav. Här finns drygt sex miljoner skelett begravda i ett virrvarr av tunnlar och gångar som uppgår till den totala sträckan av hela 300 kilometer.

Själva katakomberna, där skeletten finns, är möjliga att besöka och är en häftig, om än kuslig, upplevelse i Paris.

Stopp, det här är dödens rike

På en skylt nere i katakomberna, precis innan benkammaren, finns följande meddelande att läsa på en skylt: Arrête, c´est ici l´empire de la mort, vilket betyder ”stopp, det här är dödens rike”. Och visst är det ett passande namn på en grym historia.

Historien om katakomberna börjar faktiskt redan på romarnas tid, vilka utnyttjade gångarna för kalkbrytning. År 1785 skulle de komma att användas till någonting helt annat.

Dödliga sjukdomar som pest, dysenteri och smittkoppor hade börjat spridas bland invånarna i Paris på grund av de överfulla kyrkogårdarna.

Högt uppsatta i staden tog därför ett beslut om att utnyttja katakomberna för att bli av med alla smittade kroppar. För att kunna genomföra detta skulle man behöva flytta alla lik från kyrkogårdarna dit.

Nattetid, för att inte uppröra befolkningen, fraktade man kärror med skelett längs Paris gator. Dessa staplade man sedan prydligt inne i katakomberna, vilket resulterade i murar av dödskallar och benknotor.

Är du inte rädd för spöken är det här en ruskig sevärdhet i Paris som du verkligen inte vill missa.

» Boka biljett med köföreträde till Paris katakomber

Gå inte vilse i Paris katakomber

På 1 Place Denfert-Rochereau i Paris finns entrén till Paris katakomber – åtminstone den officiella. Dolda ingångar, hemliga passager och gömda mötesplatser finns det nämligen gott om i Paris katakomber, vilka särskilt utnyttjades av franska motståndsrörelser under det andra världskriget.

Virrvarret av tunnlar, ingångar och utgångar gör det närmast omöjligt att hitta på egen hand, hela tunnelsystemet är inte ens kartlagt än. Och om lyset dessutom slocknar är man, för att tala klarspråk, rätt körd.

Det sägs att vad som gör katakomberna så farliga är att det är så lätt att gå vilse och att chansen att hitta tillbaka – eller ut – är otroligt liten. Men även andra farligheter lurar bakom hörnen.

Bland annat finns det alltid en rasrisk och stora delar av Paris katakomber är även översvämmade, vilket gör drunkningsrisken stor i mörkret.

Endast en liten del av katakomberna är öppna för allmänheten. Det är straffbart med böter att vandra i de avspärrade gångarna, eller plocka med sig benbitar från platsen.

Trots det har man avslöjat både kasinoverksamhet och fester anordnade av ungdomar, som tagit sig ner i katakomberna via tunnelbanesystemet.

Boka biljetter till Paris katakomber

Paris katakomber är en ruskig, märklig och fantastisk upplevelse på samma gång och ännu bättre blir upplevelsen om du går en guidad tur.

Av säkerhetsskäl får inte fler än 200 personer vistas samtidigt i katakomberna. Det innebär att kötiderna blir extra långa under exempelvis lov och högsäsong.

Att boka biljetter i förväg är därför en mycket god idé. Bokar du på nätet får du en enkel översikt över alternativen som finns, du slipper kötiden för att köpa biljett, får oftast köföreträde till sevärdheten och dessutom får du ofta biljetten till ett bättre pris än om du köper på plats.

Vi rekommenderar vår samarbetspartner Get Your Guide som är enkla att använda och som dessutom ofta tillåter att man avbokar sin biljett om man får förhinder.

» Boka biljett till Paris katakomber, tur i liten grupp med exklusivt tillträde

Här finns fler alternativ för dig som vill gå under jorden i Paris:

 

Bra att veta om attraktionen

  • Barn under 10 år är inte rekommenderade att besöka katakomberna.
  • Alla barn under 14 år måste hållas under uppsikt av en vuxen.
  • Väskor måste hållas inom måtten 40×30 cm för att vara tillåtna att medföras.
  • Ryggsäckar måste bäras i handen.
  • Det är okej att fotografera, men endast utan blixt och för privat bruk.
  • Rullstol, barnvagn eller dylikt kan inte användas i katakomberna.
  • Mat och dryck får inte förtäras i tunnlarna.
  • Det är strikt förbjudet att röra kvarlevorna.
  • Varma kläder rekommenderas eftersom det är svalt i katakomberna.

Trevlig resa!