Sacré-Cœur – vacker kyrka med storslagen utsikt i Montmartre

Sacré-Cœur tronar på toppen av Montmartre, 130 meter över havet, och är ett av Paris främsta landmärken. Besök den unika basilikan, förundras över utsikten och gå sedan ner till det historiska kvarteret Montmartre.

Sacré-Cœur- Paris vackraste kyrka

Denna romersk-katolska kyrka tillägnades Jesus hjärta, vilket gav upphov till namnet – som betyder just ”heligt hjärta”.

Med drygt tio miljoner besökare varje år ligger Sacré-Cœur ”bara” tre miljoner besökare efter den mest besökta kyrkan i Frankrike: Notre Dame.

Arkitektur och konst

Kyrkan byggdes i romersk-bysantinsk stil av arkitekten Paul Abadie och insidan är täckt av mosaik. Bland annat finns det en berömd avbildning av Jesus i en av kupolerna – det är den största i världen.

Paul Abadie var något av en perfektionist och krävde att basilikan byggdes i en specifik stensort. Denna stensort drar inte åt sig vatten och om det regnar sker en kemisk reaktion med stenen där den utlöser kalcit, vilket håller kyrkan ren och vit än idag. Sacré-Cœur är faktiskt mer eller mindre självrengörande tack vare detta.

Alla fönster är vackra bilder skapade av färgat glas. Originalfönstren förstördes till parisarnas förtret under andra världskriget, men restaurerades kort därefter.

Här inne finns flera kapell och gångar att vandra genom och utforska. Vissa leder till och med till kyrkans krypta. I kyrkan finns även en enorm orgel, designad av Aristide Cavaillé-Coll. Och när vi säger enorm så menar vi enorm: Den är nämligen hela 85 meter bred och så mycket som 35 meter hög.

Startskottet för bygget ljöd redan år 1875 men det skulle ta nästan 45 år innan kyrkan invigdes. Det gjorde den år 1919, efter det första världskrigets slut.

Kupolen

Det är möjligt att ta sig upp till kupolen på kyrkan. Den i sig är 16 meter bred och 55 meter hög, vilket ger en total höjd på 200 meter över havet. Det gör att Sacré-Cœur är den näst högsta byggnaden i Paris, efter Eiffeltornet.

Men byggnaden i sig är förstås inte högre än det 324 meter höga Eiffeltornet. Höjden kommer istället från kullen Sacré-Cœur står på, Montmartre, som bara den sträcker sig 130 meter över havet och därmed kan slås fast som Paris högsta punkt. Faktum är att hela stadsdelen Montmartre ligger på och runt denna kulle.

Härifrån, från kupolen, kan man se så långt som fem mil och uppleva en av de mest storstilade utsikterna över Paris.

Varför byggdes Sacré-Cœur?

Även om Sacré-Cœur idag är en plats för dyrkan var faktiskt platsen redan tidigare en plats för tillbedjan. Bland annat tror man att hedendom ägde rum här och att gallo-romerska tempel för Merkurius och Mars fanns. Experter tror att någonting som gjort platsen till en självklar plats för dyrkan är att det är den högsta punkten i Paris.

Men varför blev Sacré-Cœur byggt egentligen? I slutet av 1800-talet hade Frankrike haft några tunga år, bland annat hade Frankrikes armé lidit en stor förlust gentemot den Preussiska armén (idag bland annat Tyskland) år 1870.

Den troende Alexander Legentil tyckte då att man skulle bygga en ny basilika i Paris, för att symboliskt befria det franska folket från smärtan och förnedringen som de senaste åren bjudit på.

Å ena sidan menade man att kyrkan skulle komma att skydda det franska folket. Å andra sidan menade man att kyrkan också skulle befria det franska folket från alla synder från och med den franska revolutionen och framåt.

Det var Paris dåvarande ärkebiskop, Cardinal Guibert, som år 1872 bestämde att byggplatsen skulle bli Montmartre.

Lokala bidrag

Alexander Legentil var en smart filur som lyckades få i lag att bygget var av allmänt intresse. Det gjorde parisarna involverade i Sacré-Cœur på ett helt nytt sätt. Bygget kom nämligen på så vis att bli finansierat genom gåvor från hela landets invånare.

Den officiella förklaringen var att man genom sina bidrag hoppades på att riket skulle helas igen och att synderna helt enkelt skulle bli förlåtna.

Ett av dessa bidrag kom från Savoie, ett franskt departement i Alperna, som gav Sacré-Cœur den enorma kyrkklocka på 19 ton som nu finns där. Savoyarden, kyrkklockan, är en av de tyngsta och största kyrkklockorna i världen. Det tog inte mindre än 21 hästar för att kunna dra upp klockan för Montmartre år 1895.

Guidade turer och upplevelser vid Sacré-Cœur

Det finns flera sätt att uppleva Sacré-Cœur på. Du kan göra det i grupp eller på egen hand, då finns olika biljetter beroende på om du vill ha tillträde till kupolen eller inte.

Ett tips är att boka en guidad tur. På så vis får du ut det mesta av upplevelsen och får ställa alla dina frågor till en professionell guide.

Här nedanför finns några andra alternativ från vår partner Get Your Guide. Boka snabbt och säkert på nätet via dessa länkar. Det blir i regel billigare än på plats och du slipper stå i tradiga köer.

 

(Senast uppdaterad 2019-11-14)