Père-Lachaise – Paris största kyrkogård

Père-Lachaise är Paris största kyrkogård och innehåller drygt en miljon gravar. Här ligger många kända personer begravda, till exempel Doorssångaren Jim Morrison, och kyrkogården har därför blivit en populär attraktion.

père-lachaise i Paris

Paris stora kyrkogård är en sevärdhet i sig och definitivt värd ett besök. På små slingriga stigar kan du vandra bland oändligt många gravar – faktiskt över en miljon och flera tillhör berömda personer som gått ur tiden.

Du hittar Père-Lachaise i nordöstra Paris, i det 20:e arrondissementet, och kan gott och väl tillbringa många timmar där.

Père-Lachaise är Paris största kyrkogård

Père-Lachaise är den största kyrkogården i Paris och är 43 hektar stor, vilket innebär att den är drygt elva gånger så stor som Gröna Lund.

Men Père-Lachaise är inte bara stor, den har också över 3,5 miljoner besökare per år, vilket gör den till en av de mest besökta kyrkogårdarna i världen.

Napoleon lät bygga kyrkogården då han bestämt att varje medborgare hade rätt till en begravning. Idag ligger en stor blandning av människor här, både vanligt folk och mer kända människor.

Bland de sistnämnda finns kompositören Chopin, sångerskan Edith Piaf, författaren Oscar Wilde och den amerikanska rockgruppen Doors frontfigur Jim Morrison.

Kyrkogården invigdes 1804 och är uppkallad efter François d’Aix de La Chaise, som var biktfader till Ludvig XIV. Père-Lachaise var även den första kyrkogård i Paris som inte anlades mitt i staden.

På grund av smittorisken – vilken exempelvis gav upphov till Paris katakomber – valde man att successivt avskaffa den urbana kyrkogården. Istället skulle alla gravplatser placeras utanför städerna. Ironiskt nog har Paris växt så pass mycket att staden nu omsluter kyrkogården i alla fall.

Från okänd till poppis

Från början tyckte parisarna att Père-Lachaise låg lite krångligt till. Man menade att kyrkogården låg alldeles för långt bort från det centrala Paris, vilket gjorde att Père-Lachaise popularitet var låg under en längre period.

För att göra kyrkogården poppis flyttade man därför kvarlevorna av bland annat den franske 1600-tals författaren La Fontaine och den kända Molière till Père-Lachaise. La Fontaine flyttade hit redan år 1804 medan Molière blev flyttad först år 1817.

Även om populariteten ökade redan då är det ingenting mot hur välbesökt den stora kyrkogården är idag. Och det beror till stor del på de många kändisar som ligger begravda här.

» Boka en guidad tur av Père-Lachaise på två timmar

Många kända gravar i Père-Lachaise

Père-Lachaise utmärker sig som kyrkogård eftersom den har både franska och utländska människor i sina gravar. Men framförallt är kyrkogården känd för sina många kändisar – historiska som nutida.

Bland de mest kända är förstås Jim Morrison, sångaren i den psykedeliska rockgruppen The Doors. Han begravdes här 1971 efter att ha dött av oklara omständigheter, bara 27 år gammal. Därmed blev han en av de fem stora stjärnor som brukar tas upp i den så kallade 27 Club.

Jim Morrisons unika utstrålning och stil gjorde honom till en kultfigur som än idag inspirerar och väcker nya fans. Varje år vallfärdar mängder av människor till hans grav. När du besöker Père-Lachaise, se då också till att besöka Jim Morrison.

Två andra gravar som definitivt är värda ett besök är författaren Oscar Wilde, som dog år 1900, och sångerskan Édith Piaf, som dog år 1963. Båda dessa gravar är förstärkta av järngrindar och glas, för att undvika klotter och annan förstörelse.

» Boka en guidad tur av Père-Lachaise på franska

Bra att veta innan besöket

Du tar dig enkelt hit genom att åka via Paris Métro. Gå av vid hållplatsen som heter Pére Lachaise. Därifrån är det ungefär 500 meters promenad innan du är på kyrkogården.

En annan rekommendation är förstås att kombinera kyrkogårdsbesöket med en tripp till Montmartre, som ligger nära platsen och bland mycket annat har bra restauranger.

Glöm inte bort att du är på en kyrkogård när du vandrar omkring på Père-Lachaise och tänk på att inte skräpa ner eller trampa på gravar.

Det är förhållandevis lätt att tappa bort sig på kyrkogården. Tack vare att den är så välbesökt brukar det dock vara lätt att hitta tillbaka till rätt stig igen, om man bara vågar fråga om vägen. En god idé kan i vilket fall vara att hålla ett öga på hur du går, så att du hittar tillbaka igen.

Med en guidad tur slipper du förstås allt det där och kan välja att vandra omkring på egen hand först när du känner dig varm i kläderna.

» Boka biljett till en guidad tur av Père-Lachaise

Boka biljetter till Père-Lachaise

För att få ut det mesta av Père-Lachaise rekommenderar vi att du följer med på en guidad tur. Bokar du över nätet får du ofta biljetten till ett bättre pris än om du bokat på plats och du slipper långa, onödiga köer.

» Här finns en av de mest populära guidade turerna av Père-Lachaise

Vi rekommenderar vår partner Get Your Guide. Via dem bokar du snabbt och säkert och får en god överblick av de alternativ som finns.

 

(Senast uppdaterad 2019-12-11.)