Eiffeltornet – Paris mest klassiska sevärdhet

Eiffeltornet är kanske Paris mest kända landmärke och ett måste om du är i staden. Här kan du äta mat, begrunda arkitekturen och, såklart, förundras över den otroliga utsikten över Paris. [Uppdaterad 2023-02-21]

Parispngtest

Boka biljett till Eiffeltornet

Det finns många sätt att uppleva Eiffeltornet på. Du kan göra det i grupp eller på egen hand, då finns olika biljetter beroende på vilka våningar du vill besöka.

Men ett tips är att boka en guidad tur. Då ingår entrébiljetten – och du får lära dig massor om både tornet och Paris av en kunnig guide.

Varför inte pröva på denna 1,5-timmarstur med en expertguide exempelvis?

Här nedanför finns några andra alternativ från vår partner Get Your Guide. Boka snabbt och säkert på nätet. Det blir i regel både billigare än på plats och du slipper ofta de långa köerna.

 

Historien bakom Eiffeltornet

Inför världsutställningen 1889, som det året skulle hållas i Paris, fick ingenjören Gustave Eiffel i uppdrag att bygga världens högsta torn. Resultatet blev Eiffeltornet – La Tour Eiffel. Tornet invigdes den 31 mars 1889 med ambition att bli rivet efter utställningen.

Eiffeltornet blev inte byggt utan motstånd och Gustave Eiffel fick utstå mycket kritik för sitt torn. Parisarna var inte imponerade och kallade skapelsen bland annat för saker som Giraffen och Järnmonstret.

När utställningen väl var över – och tanken var att tornet skulle rivas – var Gustave Eiffel fast besluten att rädda sitt torn. Han föreslog därför att tornet, tack vare sin imponerande höjd, skulle kunna fungera i vetenskapligt syfte.

Han argumenterade för att man borde kunna utföra flera sorters vädermätningar här, kanske skulle man kunna använda tornet i kommunikationssyfte också och varför inte utnyttja närheten till himlen för att studera stjärnorna? Gustave Eiffel var enträgen och lyfte många fler saker för att få tornet att stå kvar – och det gör det ju, som vi vet, än idag.

Tack vare sin höjd placerade man faktiskt, precis som Gustave Eiffel ville, utrustning i toppen av tornet för att mäta temperatur, vind och andra väderförhållanden. Sedan dess har tornet använts till många saker, bland annat som radiosändare genom att en antenn blev placerad på toppen av tornet.

Lite siffror

  • Varje år besöker över sju miljoner turister Eiffeltornet.
  • Hela tornet består av 12000 järnbalkar som bara i sig väger över 7000 ton. Den totala vikten på tornet uppgår till drygt 10 000 ton.
  • Det finns tre våningar i tornet som är totalt 324 meter högt.
  • Den första våningen ligger 57 meter över marken.
  • Det är 668 trappsteg upp till andra våningen, 115 meter över marken, och 1665 trappsteg till tredje våningen 276 meter upp. Hit måste man som turist skippa trappan och av säkerhetsskäl istället ta hissen.
  • Eiffeltornet var världens högsta torn fram till år 1930 när Chrysler Building i New York blev byggt.
  • Vart sjunde år målas tornet om, det går då åt ungefär 60 ton färg.

Första, andra, tredje

Eiffeltornet består alltså av totalt tre våningar, varav den gemensamma höjden sträcker sig 324 meter över marken. Förutom sin imponerande höjd finns det en hel del att utforska i Eiffeltornet.

På den första våningen finns flera utställningar att kika på. Bland annat kan du utforska en del av originaltrappan som har bevarats. Om du blir hungrig redan på första våningen – eller inte kan förmå dig att äta högre upp än 60 meter över marken – kan du göra ett besök hos bistron La bulle Parisienne.

På den andra våningen huserar bland annat Jules Verne, en restaurang med Michelinstjärnor, som erbjuder en unik matupplevelse med fantastisk utsikt över Paris. Denna våning har även flera souvenirshoppar och en bar som är helt dedikerad till bakverket macarons.

För den som vågar ger tredje våningen en fullkomlig och storslagen utsikt. För att komma hit måste du åka i en inglasad hiss (biljetter måste köpas på plats). 276 meter upp i luften kan inte Paris muller och buller nå dig och staden breder fridfullt ut sig under dina fötter.

Har du möjlighet att besöka tornet en gång till är även nattvyn otroligt vacker. Här finns en champagnebar och du kan även utforska Gustave Eiffels kontor, som har återställts till sitt originalskick.

Tänk på att det under högsäsong kan vara lång väntan i kö för att få åka upp till toppen. Mer information finns på www.tour-eiffel.fr.