Champs-Élysées – Paris mest kända gata

Champs-Élysées är Paris mest välkända gata. Den två kilometer långa avenyn löper från öst till väst, med början vid Place de la Corde i åttonde arrondissementet, vid stranden av Seine.

Champs-Élysées i Paris

Här står Obélisque de Louxor, en 23 meter hög obelisk som en gång i tiden stod utanför entrén till templet Luxor i Egypten, men som gavs i gåva till Paris år 1833. Slutdestination är Triumfbågen vid Place Charles-de-Gaulle.

Champs-Élysées är kantad med caféer, restauranger, biografer, dyra butiker och vackra träd och statyer. Gatan beskrivs som den vackraste avenyn i världen. Namnet är hämtat från den grekiska mytologin, som nämner de Elyséiska fälten, vilket i sin tur härstammar från det latinska ordet för paradis.

Ursprungligen var Champs-Élysées endast gröna fält och mindre trädgårdar. Grunden till denna stora aveny lades i början på 1600-talet då Drottning Marie de Medici beslutade att anlägga en allé på platsen för att förlänga slottsträdgården till Palais des Tuileries.

Nästan två århundraden senare hade denna allé utökats till en modern gata, kantad av träd, buskar och fina hus och byggnader.

Varje år tampas Champs-Élysées av miljoner parisare och turister. Gatan används även till olika parader, särskilt vid firandet av nationaldagen, Fête Nationale, den 14 juli. Vid detta stora arrangemang marscherar hundratals militärer i parader längs gatan och Frankrikes president håller tal vid Place de la Concorde.

Sista etappen av cykeltävlingen Tour de France går även längs denna gata.

Det är en trevlig promenad längs Champs-Élysées breda trottoarer, och väl värt ett besök till fots.