Slottet i Versailles – överdådig prakt och ett måste när du är i Paris

Versailles är mest känt för sitt slott, slottet i Versailles. Här har kungligheter flockats sedan 1600-talet och bland de mest kända är förstås solkungen, Ludvig XIV. Upplev den överdådiga lyx som franska kungar rörde sig i – och vandra i trädgårdarna.

slottet i Versailles

Slottet i Versailles är unikt i sitt slag. Inte bara är de flesta rummen numera återställda till originalskick, utan slottet har även huserat några av Europas mest kända människor.

Är du i Paris måste du besöka slottet i Versailles, det kommer du inte att ångra!

» Boka biljett till slottet i Versailles med transport från Paris

Slottet i Versailles och den raffiga kungen

Slottet i Versailles var från början ett jaktslott men när Ludvig XIV (den 14:e) tog över tronen var det dags för en förändring, menade han.

Han beordrade därför att slottet skulle byggas om – och framför allt byggas ut – så att det blev ett flådigt slott han kunde bo i.

Historiska kändisar som bland annat Marie-Antoinette ska ha uppskattat slottet särskilt mycket och nämner slottet i sina dagböcker vid flera tillfällen.

Särskilt imponerad var hon av den enorma spegelsalen (Galerie des Glaces) som, precis som den låter, är en förgylld sal fylld av speglar, kristaller och andra extravaganta detaljer. Missa inte denna sal när du åker hit!

Solkungen Ludvig XIV kan inte beskrivas som annat än raffig. Som en av de mäktigaste männen i Europa, vid andra hälften av 1600-talet, var hans makt ett faktum.

Men Ludvig XIV var inte jätteintresserad av att styra Frankrike per se. Han föredrog lyx, mumsiga saker och snygga kläder istället.

När han efter en stunds sjukdom tappade allt hår bestämde han sig för att börja bära peruk – men inte vilken peruk som helst naturligtvis.

Som den modeikon han ändå var i Europa såg han till att piffa till sig med en abnorm peruk, som han också kan ses bära på de flesta målningar av honom.

Kungligheter runtom i Europa hakade genast på modet. Vad än kungen i Europas mäktigaste stat bar ville de också göra det och snart hade alla stora män också stora peruker – alla ville vara som Ludvig XIV.

Fontänshow och spektakel

Se till att besöka slottet i Versailles under månaderna mellan april och oktober varje år. Arrangörerna har nämligen ordnat en serie fontänshower med musik som går av stapeln med jämna mellanrum på slottets ägor.

Har du möjlighet att vara här under kvällen, strax efter mörkrets inbrott, kan du få en ännu vackrare upplevelse. Under kvällarna arrangeras nämligen fontänshower med bland annat strålkastare, vilket gör spektaklet ännu roligare att titta på.

Den franska revolutionen och Versailles

Som vi alla vet skulle den franska revolutionen komma att förändra Frankrike för evigt. Men visste du att den även sträckte sig till slottet i Versailles?

Revolutionärerna, som ju var trötta på monarkin, ville se till att ingen kung någonsin skulle kunna återvända till slottet i Versailles.

Lösningen blev att tömma slottet på möbler och konst eftersom man resonerade: Inga möbler, ingen kung. Och så blev det faktiskt också. Sedan dess har ingen kunglighet bott på slottet.

Man auktionerade ut den största delen av slottets interiör men skänkte även en hel del konstverk till museum runtom Frankrike, varav en del numera finns på Louvren att beskåda.

Boka biljetter till slottet i Versailles

Slottet i Versailles har väldigt många besökare per år. Kötiderna kan därför bli långa och att stå i kö är väl inget bra sätt att tillbringa sin semester på?

Bokar du i förväg slipper du kötiderna. Bokar du över nätet får du dessutom ofta biljetten till ett bättre, billigare, pris än om du köpt på plats.

» Biljett till slottet i Versailles med guidad tur och företräde i kön

Vi rekommenderar att du bokar via vår partner Get Your Guide, något som är både smidigt och pålitligt.

Genom dem bokar du enkelt biljett, får lite extra info inför ditt besök och får en god översikt över alternativen som finns. Om du skulle råka få förhinder är det ofta möjligt att avboka biljetten.

 

(Senast uppdaterad 2019-11-15.)