Fakta om Paris – information & kuriosa

Paris byggnader och gator rymmer många berättelser. Stadens historia sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden och har efterlämnat många världsberömda monument. Där ibland Eiffeltornet, Triumfbågen och Notre Dame. Här hittar du kuriosa och fakta om Paris.

Fakta om Paris

Romarna får ofta äran för att ha grundat Paris. År 52 före Kristus anlades staden Lutetia på Seines vänstra strand, efter att romarna besegrat den keltiska stammen Parisii som fram till dess bebott området.

Men platsen hade haft bosättningar i många tusen år innan dess, troligen så långt tillbaka i tiden som under Mesolitikum, eller Mellanstenåldern, runt år 9000 före Kristus.

Under 300-talet efter Kristus börjar namnet Lutetia gradvis att bytas ut mot Civitas Parisiorum, Parisiis stad, och snart var Paris det vedertagna namnet.

Invånare i Paris

I Paris innerstad bor ungefär 2,2 miljoner människor, medan Stor-Paris, eller Île–de-France, med alla förorter inräknat, har drygt 12 miljoner invånare.

Tvärs igenom staden flyter floden Seine, vilken delar den i två delar: rive droite (högra stranden) och rive gauche (vänstra stranden).

Du tar dig lättast runt i Paris med lokaltrafik, vilket består av ett tätt nät av busslinjer och Paris egen tunnelbana, Le Métro. Andra alternativ är tåg, spårvagn eller taxi.

Ska du inte alltför långt kan man definitivt ta en promenad genom staden, som med sina långa gågator är ypperligt anpassad för de som väljer att ta sig fram till fots. De 37 broarna hjälper dig att korsa floden.

20 arrondissements utgör Paris

Hela staden är indelad i 20 mindre regioner, så kallade arrondissements. För att kunna hitta bra i Paris är det viktigt att veta vilket arrondissement man önskar ta sig till såväl som vilken gata, då det kan finnas flera gator med samma namn – men i olika delar av staden.

Ett besök i Paris lämnar knappast någon oberörd. Vare sig du är ute efter de kulinariska läckerheterna i det franska köket, eller frossa i exklusiva klädmärken, kommer du garanterat att bli mättad.

Paris har både mat och shopping för alla smaklökar och plånböcker. Här finns några av de största varuhusen, som Galeries Lafayette och Le Bon Marché, eller varför inte göra ett besök i Louis Vuittons huvudbutik?

För den mer konstintresserade erbjuder Paris en av världens största samling av tavlor, antikviteter och annan konst att beskåda i den berömda Louvren, eller Le Louvre som det heter på franska. Här finns bland annat Leonardo Da Vincis mästervärk Mona Lisa och Michelangelos skulptur Den döende slaven.

Men det finns även många andra museer att besöka i staden, bland annat fina Musée d’Orsay.

Paris har flera parker och grönområden inne i centrum, men framför allt finns det två stora kända parker som ligger precis i utkanten av staden.

Bois de Boulogne i väster och Bois de Vincennes i öster. Bois de Boulogne är större än Central Park i New York och en del av parken utgörs av nöjesfältet Jardin d’Acclimation.


 

Boka biljetter, sevärdheter och guidade turer

På väg till Paris? Toppen! Ett tips är att i förväg boka biljetter till de saker du vill göra på resan. Hos vår partner Get Your Guide finns nästan alla attraktioner och turer i staden. Du bokar säkert och smidigt. Priset är vanligtvis lägre, eller samma, som på plats och du slipper köerna. Ofta går det att avboka om planerna ändras, men dubbelkolla innan du beställer.

 


 

Fakta om Paris – och lite kuriosa

• Paris är känd som ”ljusets stad”. Man kan tro att det beror på att staden och dess befolkning alltid varit upplysta, i politisk och filosofisk bemärkelse, men namnet kommer faktiskt från att Paris var en av de första städerna i världen med elektrisk gatubelysning.

• Det äldsta nuvarande huset i staden byggdes redan 1407. Du hittar det på Rue de Montmorency i 3:e arrondissementet.

• Pont Neuf är stadens äldsta bro. I mer än 400 år har den hjälpt parisarna att ta sig över Seine. Bron invigdes 1604.

• Staden är stor, men förvånansvärt bra att promenera i. Att gå från Paris nordligaste till de sydligaste delarna tar bara cirka två timmar och en kvart. Om du inte stannar och fikar eller shoppar på vägen, förstås.

• I staden finns fler än 450 parker och trädgårdar att njuta av grönskan i.

• Stockholm har sitt Stockholmssyndrom, men det finns faktiskt ett Parissyndrom också. Åkomman sägs drabba främst japanska turister som blir deprimerade över att staden inte riktigt lever upp till deras extremt höga krav, och den bild de på förhand har, av Paris som en romantisk stad där alla ser ut som modeller och är klädda i dyra märkeskläder.

• Paris tunnelbana är världens äldsta, bara Londons har funnits längre. Metron har nästan 22 mil tågspår och det sägs ibland att alla byggnader i staden ligger inom 500 meter från en tunnelbanestation.

Läs också:

(Sidan uppdaterades 2019-11-08)