Fransk matkultur

Fransmännen har en passion för god mat och ingenstans kommer ni att hitta mer bevis för detta än i Paris. För parisare så är middag ute mer ett sätt att leva, det är ett firande av fina kök av närvaro av gott sällskap. Mat i Paris kan vara ett underbart äventyr om du förstår de olika nyanserna av franska köket.

Den variationsrikedom av mat och restauranger i Paris är lika varierande som franska köket själv. Måltider variera från en traditionell baguette med ost tillsammans med ett glas billigt franskt vin till avancerade måltider som har utarbetats av de bästa kockarna i Paris.

Många turister gör misstaget att anta att alla franska måltider är alltför rika och utarbetade som är beredda endast av cordon bleu kockar. Faktum är att mycket av franska köket är enkelt och förlitar sig snarare på färska råvaror beredda kärleksfullt och med största omsorg.

När man äter ute i Paris, kan det vara bra att förstå de olika stilarna i franska matlagningen. Fransk mat kan delas in i följande kategorier:

Klassiska franska köket – detta innefattar traditionella franska rätter. Maten är rik och med många rätter använder grädde och såser.

Haute cuisine (även kallad Cuisine bourgeoise) är en sofistikerad måltid i franska stilen. Faten är eleganta, kreativa och rika. Måltider tenderar att vara tunga på grund av användningen av grädde. Haute kök är inriktat på avancerad presentation och de finaste ingredienserna.

Nouvelle köket är en modern stil av fransk matlagning som fokuserar på enklare och lättare mat. Portioner är mindre och mindre rika och tunga såser undviks. Matlagning är mindre omfattande, med mer tonvikt på lokala och säsongsbetonade ingredienser.

Cuisine du terroir är främst inriktad på regionala rätter och är lite mer av en rustik karaktär. Lokal produktion och traditionerna är huvudinriktningen.

Bon appetite!