Tunnelbana i Paris

Tunnelbanan i paris, eller le chemin de fer métropolitain och kort le métro, som det heter på franska, har ett av Europas största tunnelbanenät. Det är byggt för resor inom innerstaden, och till viss del till förorterna.

Systemet började byggas år 1900 och har utvecklats som mest efter andra världskriget. Den sista linjen byggdes 1998 och är av den modernare typen med bland annat tåg utan förare, som istället styrs av datorer.

Nedgångarna till tunnelbanan är lätt att hitta, och markerade med en skylt som det står Metro på. De olika linjerna är indelade i olika färger, och är därmed lättseparerade och enkla att hitta mellan. Den är öppen varje dag mellan klockan 05.20 till klockan 01.20, och en biljett kostar ca 1,40 euro. Alternativt kan du köpa ett häfte med 10 biljetter för 11,10 euro.

Vill du åka längre sträckor och ta dig ut i förorterna, till Disneyland eller till någon av flygplatserna, kan du åka med RER-tågen som är en blandning mellan metro och snabbtåg. Här varierar priserna, beroende på hur långt och var du ska åka. Håller du dig inom zon 1 och 2 gäller dock samma priser som på metron.

Vill du turista i Paris men inte åka buss, kan du köpa ett kort som heter travelpass, eller Paris Visite, som kostar 9 euro för en dag och 50 euro för 5 dagar, där det sistnämnda även ger dig tillgång till fler zoner.

Vill du dessutom stanna mycket på vägen och uppleva bland annat några av Paris många museer, är Paris pass ett bra alternativ. Med detta kort får du åka tunnelbana, både Metro och RER, inom zon 1-3 och tillträde till ca 60 olika attraktioner.