Tunnelbana i Paris – biljetter, linjer & tips

Tunnelbana i Paris är tveklöst det snabbaste sättet att ta sig från punkt A till punkt B. Det finns många linjer att välja bland och det är förhållandevis billigt att åka med Le Métro.

tunnelbana i Paris

Att resa med tunnelbana i Paris är, precis som i Stockholm, ett enkelt och smart sätt att ta sig fram.

Men visst kan det bli lite förvirrande under jord. Därför har vi sammanställt användbar information inför din resa.

Biljetter till tunnelbana i Paris

Till skillnad från andra transportmedel i Paris kör tunnelbanan varje dag, året om. Den är vanligen öppen mellan klockan 06 på morgonen och strax innan klockan 01 på natten (ofta strax innan klockan 02 mellan fredag–söndag).

En biljett kostar runt 2 euro styck eller strax under 15 euro för 10 resor. För den senare varianten fråga efter ”un carnet” i biljettluckan.

Det finns i huvudsak tre sätt att köpa biljett på: över nätet, på tunnelbanestationens biljettmaskiner eller i diverse kiosker.

Vill du åka längre sträckor och ta dig ut till förorterna, till Disneyland eller till någon av flygplatserna, kan du välja på att antingen åka buss eller att åka med RER-tågen, som är en blandning mellan tunnelbane- och snabbtåg. På RER-tågen varierar priserna något.

Vill du turista i Paris och dessutom stanna på vägen, för att exempelvis uppleva något av Paris många museer, är Paris City Pass ett bra alternativ.

Med detta kort får du åka tunnelbana (både tunnelbana och RER, inom zonerna 1–3) och får även tillträde till runt 60 attraktioner. Kortet gäller i allt mellan två till sex dagar.

» Köp ett Paris City Pass här

Att resa med tunnelbana i Paris

Tunnelbanan i Paris, eller Le chamin de fer métropolitain och kort le métro, som det heter på franska, har ett av Europas största tunnelbanenät. Det är främst byggt för resor inom innerstaden men vissa linjer går även till förorterna.

Nedgångarna till tunnelbanan är lätt att hitta då de är markerade med skyltar som det står Métro på. De olika linjerna är dessutom indelade i olika färger och är därför lätta att skilja från varandra.

Varje linje har, förutom sin egna färg, även ett nummer. Överlag är det lätt att förstå i vilken riktning man ska åka eftersom att slutstationen ofta är utskriven på stationen (alltså nästan precis som i Sverige).

Det finns gratiskartor över tunnelbanesystemet på plats, men för den som vill planera sin resa ytterligare finns det även en sådan karta här.

Tips när du ska resa med Le Métro

  • Tågen åker ofta, så stressa inte i onödan. Under de hetsigaste timmarna kan de åka så ofta som varannan minut.
  • Tunnelbanebiljetterna är oftast endast giltiga i zon 1 och 2.
  • Det finns runt 300 tunnelbanestationer i Paris.
  • Leta efter en röd skylt som det står Metro på – den visar var tunnelbanan är.

(Senast uppdaterad 2019-12-19.)