Mat & Dryck

Det franska köket anses vara ett av de förnämsta i världen. Denna åsikt delas av många människor av olika nationalitet så väl som fransmännen själva, och de är stolta över det. Att bege sig till Paris är ett utmärkt tillfälle att utforska allt vad Frankrikes matkultur har att erbjuda. Här kan du smaka på allt från enklare soppor till mer spännande delikatesser så som escargots och cuisses de grenouilles – sniglar och grodlår.

Är man turist i Paris kan det vara lätt att hamna i typiska turistfällor med dålig och billig skräpmat till på tok för höga priser. Vill man hitta en äkta fransk restaurang dit fransmännen själva går bör man söka sig utanför turiststråken, kanske gå in på ett mer anspråkslöst ställe på någon bakgata. Undvik ställen med stora skyltar och menyer på flera olika språk. Är du osäker, fråga någon lokalbo om vilken restaurang de själva skulle välja.

Det finns olika benämningar på olika typer av restaurang. Café är stället du går till om du är sugen på en kopp kaffe och en croissant. Oftast finns här ingen varm mat, utan endast enklare typer av fika, bröd och bakverk. Bistro är ett mindre, mer anspråkslöst matställe, som serverar enklare typer av rätter. Brasserierna innebär en kombination av mat och framför allt öl i alla dess former. Här finns garanterat de traditionella franska maträtterna till hyfsade priser.
Vill du äta av La haute cuisine finns det många fina ställen i Paris att välja mellan. Oftast serverar lunchställena även middag kvällstid.

Till all mat serveras självklar någon form av dryck.
Innan middag rekommenderas en aperitif som aptitretare. Typisk fransk aperitif är Kir, vilket görs på vitt vin och crème de cassis – svartvinbärslikör.
Dricka som rekommenderas till huvudrätten är franskt öl, exempelvis Kronenbourg, eller vin. Prova gärna husets vin, vilket är personligen rekommenderat av restaurangägaren, och således mycket gott även om det oftast är det billigaste alternativet.

Läs också:

Fransk matkultur

Snabbmat

Typiska franska drycker