Museum

Få städer kan erbjuda ett så rikt och kvalitativt museiutbud som Paris. Det är också lätt att få tillträde till dem. Det är bara att köpa ett museipass och sedan är alla inträden inräknade. Totalt finns över 70 olika museer i staden.

Det största museet är Louvren, ett museum som har en internationell status som ett av de viktigaste i världen. Här hänger ett näst intill oändligt antal målningar från ovärderliga målare som Titian, Rembrandt, Poussin, David, Rubens, Rafael och Leonardo Da Vinci. Här finns också fantastiska skulpturer och något mindre avdelningar med arkeologi, historia och arkitektur. Det skulle ta dagar att gå igenom alla salar, men den som är här bör inte missa huvudnumret: Monalisa.

Musee d´Orsay kommer inte långt efter i kvalitet. Museet ligger i en vacker gammal tågstation och här går det att se konst från 1800-talet till i början av 1900-talet. Några av de bästa alstren har skapats av van Gogh, Cezanne, Degas och Monet. I Paris finns också ett helt museum med alster av Picasso. Samlingen lär vara den största från denne konstnär. Även Rodin har sitt eget museum i Paris. Modern konst går att ta del av på Maillol Museum och på marknadsföringsmuseet finns mängder med dåtida och nutida reklam.

Kulturcentret Centre Georges Pompidou ligger ett stenkast från Hallarna och är en innovativ byggnad i glas, stål och jättelika rör. Det är Paris största moderna konstmuseum och här finns mängder med olika utställningar med visningar av konstnärer som Dalí, Warhol, Kandinsky, Miró, Hergé, Matisse, Bacon, Sophie Calle och Max Ernst.

Läs också:

Louvren

Musée d’Orsay