Paris – Kända Boulevarder

Paris är en stad som är känd för sina många och fantastiska boulevarder. De öppna, vida gatorna är riktiga sevärdheter och trevliga promenadmål för turisten.

Det finns fyra stora boulevarder och de bildar en fyrkant som utgör stadens absoluta centrum, kallade Grands Boulevards. Den östra boulevarden heter boulevard Montmartre som har funnits sedan 1763. Många blir kanske förvirrade av namnet eftersom gatan inte alls ligger i området Montmartre. Namnet kommer från att boulevarden börjar vid rue de Montmartre. Boulevard Montmartre är 215 meter lång och har en bredd på 35 meter.

Den norra av boulevarderna är boulevard des Italiens som har fått sitt namn från théâtre des Italiens som tidigare låg vid boulevarden. I och med franska revolutionen försvann dock teatern och nu står där Opera-Comique. Boulevarden har haft ett antal olika namn genom åren och bland annat har den kallats boulevard Neuf, nya boulevarden, då den stod klar relativt sent.

Den södra boulevarden heter boulevard de la Madeleine som är 220 meter lång och har en bredd på knappt 44 meter. Boulevarden har fått sitt namn för att den börjar vid Église de la Madeleine.

Den fjärde och västra boulevarden heter boulevard des Capucines. Namnet kommer från det vackra klostret tillhörandes Capuchine-nunnorna vars trädgård låg intill boulevarden innan den franska revolutionen. Tidigare hette gatan rue Basse-du-Rempart, vilket betyder ungefär botten-av-mur-gatan. Historikerna menar att detta beror på att den gick parallellt med en tidigare stadsmur i Paris. När muren försvann bildades en boulevard. Boulevard des Capucines är 440 meter lång och 36 meter bred.

Paris och kanske till och med världens mest kända boulevard är Champs-Élysées, som egentligen heter avenue de Champs-Élysées. Gatan ligger mitt i centrala Paris och är knappt två kilometer lång. Den sträcker sig mellan place de la Concorde och place Charles de Gaulle och mäter en bredd på hela 70 meter. Där boulevarden tar slut, vid place Charles de Gaulle, ligger även den berömda Triumfbågen.

Champs-Élysées är även känd för att vara den sista etappen i cykeltävlingen Tour de France går längs gatan. Då fylls boulevarden med hejande människor och en fantastisk stämning. Många turister väljer att promenera ner för Champs-Élysées för att sedan ta sig upp för de 300 trappstegen i Triumfbågen och njuta av den fantastiska utsikten.

Champs-Élysées är även Paris huvudgata och här vimlar det av exklusiv shopping och trendiga restauranger. Butikerna som ligger här är dock allt annat än billiga och de flesta utgörs av lyxiga designermärken såsom Louis Vuitton och Cartier.